Доступність посилання

ТОП новини

Депутати оберуть омбудсмена


Євген Захаров схвально оцінює свою конкурентку
Євген Захаров схвально оцінює свою конкурентку
Київ – 15 березня Верховна Рада України має обрати Уповноваженого з прав людини. Кандидатів двоє: правозахисник Євген Захаров та урядовий уповноважений в Європейському суді Валерія Лутковська. Це буде таємне голосування, для обрання наступниці Ніни Карпачової вистачить простої більшості голосів депутатів.

На початку лютого завершилася п’ятирічна каденція поки чинного уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової. Понад місяць народні депутати, правозахисники, політологи обговорювали можливі кандидатури на цю посаду. Сама Ніна Карпачова, яка була омбудсменом три терміни – 15 років – у коментарі Радіо Свобода не виключала, що знову балотуватиметься на цю посаду. Водночас, у пресі називали як можливого кандидата від провладної більшості колишнього Генпрокурора України, нині народного депутата від Партії регіонів Геннадія Васильєва.

Зрештою, вибори омбудсмена звелися до інших кандидатур. Народні обранці обиратимуть між головою Української гельсінської спілки з прав людини Євгеном Захаровим (рекомендованого парламентським комітетом із прав людини) та урядовим уповноваженим України в Європейському суді з прав людини Валерією Лутковською. Її на цій посаді хоче бачити Партія регіонів. На думку членів профільного парламентського комітету, Валерія Лутковська не має досвіду правозахисної діяльності, наявність якої передбачена законом для призначення омбудсменом. Із цим висновком не погоджується Євген Захаров, який високо оцінює фаховий рівень свого конкурента.

Вона (Лутковська –ред.) особисто створила процедуру відшкодування справедливої сатисфакції, призначеної Європейським судом
Євген Захаров
«По-перше, вона (Лутковська – ред.) особисто створила процедуру відшкодування справедливої сатисфакції, призначеної Європейським судом. І всі потерпілі отримують компенсацію – і 30, і 50, і 100 тисяч євро вчасно і в повному обсязі. По-друге, вона ініціювала процедуру повернення коштів, які платять (потерпілим) із бюджету тими порушниками, які припустилися цих порушень», – віддає належне Валерії Лутковській Євген Захаров.

«Дуже вагомі можливості омбудсмена»

Загалом українці найбільше скаржаться уповноваженому з прав людини на судові органи та міліцію. Наприклад, торік кожна п’ята скарга до омбудсмена стосувалася роботи суддів, кожна сьома – діяльності МВС. Торік до омбудсмена звернулися понад 164 тисячі людей. Це удвічі більше, ніж позаторік.

Правозахисники стверджують, що в Україні жертвою катувань і несправедливого суду може стати кожна людина. За даними доповіді правозахисних організацій, 2010 року в Україні потерпіли від незаконного насильства у міліції 790 тисяч осіб, а торік – 980 тисяч. У цьому зв’язку роль омбудсмена є дуже важливою, переконує активіст Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

Посада омбудсмена не може в собі носити якісь каральні або примусові функції
Андрій Діденко
«Посада омбудсмена не може в собі носити якісь каральні або примусові функції. Омбудсмен має повноваження безперешкодно відвідувати пенітенціарні заклади, мати доступ до необхідних матеріалів. І водночас – звертатися на дуже високому рівні. І це дуже вагомі можливості. Якщо їх використовувати у повній мірі, вони могли б впливати на певні випадки порушень прав людини», – вважає Андрій Діденко.

Експерти прогнозують, що новим омбудсменом оберуть саме Валерію Лутковську. А якщо жоден із кандидатів не отримає потрібних 226 голосів, почнеться нове коло обрання Уповноваженого. За такого розвитку подій у депутатів є 20 днів для нового подання кандидатур. При цьому ті, хто не був обраний під час попереднього голосування, теж мають право балотуватися.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG