Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент скритикував недавні вибори в Росії


Будівля Європарламенту у Страсбурзі
Будівля Європарламенту у Страсбурзі
Європарламент у резолюції, схваленій у четвер у Страсбурзі, негативно охарактеризував президентські вибори в Росії, які пройшли 4 березня. Обраного президента Володимира Путіна закликають відмовитися від агресивної риторики по відношенню до опозиції й налагодити з нею політичний діалог.

У резолюції, яка спирається на свідчення міжнародних спостерігачів, стверджується, що виборчий процес в Росії не був «ані вільним, ані справедливим», оскільки були створені переваги для лише «одного з кандидатів». Напередодні на дебатах у Європарламенті про це заявив Віллі Сьовндал – міністр закордонних справ Данії, яка зараз головує в Євросоюзі.

«Вибори президента в Росії пройшли, в значній мірі, як і очікувалося. Спостерагічі від ОБСЄ і Ради Європи дали свою чітку оцінку. Шанси в ході підготовки не були рівними. Процедурні порушення мали місце під час процесу голосування та підрахунку голосів», – заявив Віллі Сьовндал.

У резолюції Європарламенту, ухваленій у четвер, міститься стурбованість у зв’язку з ситуацією з правами людини в Росії і заклик до російської влади здійснити обіцяні політичні реформи, зокрема, спростити порядок реєстрації партій. Підтверджується також готовність ЄС співпрацювати з Росією з питань модернізації її політичної системи та економіки.

Депутати Європарламенту також закликали російську опозицію до єдності в боротьбі за політичну реформу в їхній країні.
XS
SM
MD
LG