Доступність посилання

ТОП новини

Як в Україні використовують прослуховуючі пристрої?


Київ – Наручний годинник, комп’ютерна мишка чи звичайна кулькова ручка. Це речі, якими сьогодні користується у повсякденному житті кожен. При цьому, людина навіть не здогадується, що вони можуть використовуватись кимось як прослуховуючі пристрої.

Елегантного дорогого годинника директор підприємства, що виробляє військову техніку, отримав у подарунок від західного партнера. А за півроку він зі здивуванням виявив, що технічні новинки підприємства опинились на міжнародному ринку, але вже як розробка західної фірми, якою керує той самий партнер. Українець про всяк випадок звернувся до вітчизняних спеціалістів з СБУ, які з’ясували, що у годинник вмонтовано пристрої для аудіо і відео-нагляду.

Це досить таки респектабельний годинник! Він робить знімки у темряві
Олександр Лубенський
«Це досить таки респектабельний годинник! Насправді, це аудіо та відео-реєстратор, з дуже гарними характеристиками. Він робить знімки у темряві, досить легко керується», – розповідає експерт Українського судово-дослідного інституту спецтехніки Олександр Лубенський.

Подібні реєстратори ховаються у попільничках, ручках та інших речах, без яких важко уявити кабінет ділової людини або офіс компанії, – каже експерт.

За його словами, кожен користувач комп’ютера – потенційна жертва незаконного прослуховування чи спостереження, адже «жучок» може бути вмонтований у комп’ютерну «мишку»:

«Це вмонтований GSM-мікрофон, закамуфльований під «мишку». Вона працює, як звичайна «мишка», підключена до комп’ютера. Але всередині сховано GSM-модуль, тобто sim-картка, на яку ви можете зателефонувати і включити цей мікрофон на прослуховування приміщення», – зазначає Лубенський.

«Жучка» помітить не кожен

Не фахівець не відрізнить звичайну ручку чи комп’ютерну «мишку» від закамуфльованих приладів для прослуховування або спостереження, – вважає Лубенський. При цьому віднайти і придбати такі речі доволі легко, варто лише запустити електронні пошукові системи з відповідними параметрами.

Уперше українці почули про «жучки» на початку 90-тих років: тоді незаконне прослуховування доволі часто слугувало методом шантажу у кримінальному середовищі України. Київський бізнесмен Андрій Кудін згадує, що тоді підслухана інформація часто перетворювалась на зброю у боротьбі з конкурентом. Він сам за подібних обставин був заарештований, а вийшовши з в’язниці, написав книгу «Як вижити у тюрмі». А «жучки» дедалі частіше використовуються в інших цілях, каже Кудін.

Це більше використовується батьками, які дитині у школу дають «жучка»
Андрій Кудін
«Це більше використовується батьками, які дитині у школу дають «жучка», по-друге, як шантаж для когось», – говорить Кудін.

Між тим, незаконне використання «жучків» в Україні карається кримінальною відповідальністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG