Доступність посилання

ТОП новини

Росія: поліцейські тортури – прояв системи


У п’ятницю в російській Казані відкрито ще одну кримінальну справу щодо тортур у поліцейському відділку «Дальній», сам відділок розформований. Після смерті у цьому відділку на початку місяця Сергія Назарова та широкого розголосу про це у пресі, багато громадян Росії поділилися своїми розповідями про зловживання поліції. Це викликало дискусії серед політиків та напруження у російській владі. Правозахисники, однак, кажуть, що свавілля російської поліції залишається у цілому необмеженим, що цілком задовольняє владу.

Розголос про знущання над Сергієм Назаровим, коли 52-річний житель Казані помер після арешту та зґвалтування у поліції пляшкою від шампанського, викликав низку звинувачень на адресу поліції щодо її брутальних розправ над громадянами. Громадські активісти й багато потерпілих від рук поліції організували у четвер, 15 березня, пікет Міністерства внутрішніх справ Татарстану з символічними пляшками від шампанського та гаслами «ганьба!», «відставка Сафарова», «Ні поліцейським тортурам!»

Випадок із Сергієм Назаровим непоодинокий. Ті ж самі поліцейські, що його ґвалтували, брали участь в тортурах над ще одним заарештованим 6 березня, 24-річним жителем Казані. Альберт Заґітов, дрібний торговець фруктами на одному з ринків, розповів журналістам, як місцева поліція затримала його, погрожувала і била, поки він не погодився заплатити їм гроші. А Алія Садикова розповіла, як з неї вибивали тортурами зізнання у стінах казанської поліції і вона боялася скаржитися на це. Станіслав Кім потрапив до лікарні після тортур в поліції і йому теж погрожували розправою за намагання поскаржитися на побиття.

На сьогодні в Казані звільнено 9 працівників поліції, включно з начальником відділку «Дальній» Сергієм Єфремовим. Стосовно п’ятьох із них проводять розслідування у справі смерті Сергія Назарова. Хоча керівник МВС Татарстану Асґат Сафаров відбувся поки-що доганою від федерального міністра Рашіда Нурґалієва, який клянеться боротися зі свавіллям в його відомстві.

«Ті, хто зрадив інтереси служби, порушили присягу, забруднили честь мундира як працівники поліції, є ганьбою – і для системи МВС, і для їхніх колективів, але, насамперед, для своїх керівників, котрі допустили можливість виникнення подібних ситуацій у своїх колективах», – сказав Нурґалієв.

Таке робить уся поліція в Росії – Жириновський

Правозахисники в Росії у цілому скептичні щодо хоча б якогось обмеження поліцейського свавілля в державі. Вони вважають також, що історія з Сергієм Назаровим мало в чому тут допоможе. Хоча, наприклад, Ігор Шолохов з правозахисної групи Казані, каже, що реакція на цю справу – вже велике зрушення за допомогою ЗМІ. Але, на його думку, подібні випадки доволі часте явище, а звичайні побиття громадян в поліції – просто повсякдення.

Деякі офіційні особи в Росії кажуть, що типовість поліцейських тортур – це прояв системи, котра вимагає від поліції регулярно затримувати, карати і ув’язнювати.

Якщо немає достатньої кількості злочинів, вони вбивають визнання з використанням тортур
Володимир Жириновський

Лідер Ліберально-демократичної партії Росії Володимир Жириновський під час засідання Держдуми 14 березня заявив: «Що роблять казанські поліцейські? Вони роблять те ж саме, що й уся поліція всюди в Росії… Немає достатньої кількості арештів, вони заарештовують. Якщо немає достатньої кількості злочинів, вони вбивають визнання з використанням тортур».

Спостерігачі також наголошують, що керівники російського МВС часто використовують випадки подібні на смерть Назарова для того, щоб вигнати зі служби конкурентів. Наприклад, звільнення керівника поліції Петербурга Михайла Суходольського після смерті у поліцейському відділку міста 15-річного підлітка – могло бути приводом для того, щоб позбавити міністра Нурґалієва серйозного конкурента в МВС Росії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG