Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські вчені поспілкувалися із творцями Великого колайдера


Кімната контролю Великого андронного колайдера
Кімната контролю Великого андронного колайдера
Дніпропетровськ – Дніпропетровські вчені-фізики вперше за допомогою телемосту провели днями науково-практичну конференцію зі своїми колегами у Швейцарії – ученими найбільшої у світі лабораторії фізики (CERN), що займається ядерними дослідженнями. Лабораторія відома своїм Великим адронним колайдером – установкою, де науковці десятків країн світу проводять експерименти, що мають допомогти зрозуміти будову Всесвіту. Вони розповіли колегам в Україні про свої найновіші відкриття, а також запросили талановиту українську молодь долучатись до роботи.

Великий адронний колайдер розташований на французько-швейцарському кордоні. Складну конструкцію, що знаходиться в 27-кілометровому тунелі, запустили три роки тому, щоб відкривати й досліджувати нові фізичні явища, перевіряти наукові теорії створення Світу. Зокрема, там шукають відомий бозон Гіґґса – так звану «частинку Бога», яка, на думку фізиків, зможе пояснити, чому матерія має масу. Під землею, на глибині 100 метрів, триває наукова робота. Прямо звідти вчені за допомогою телемосту зв’язались із Дніпропетровськом, зі своїми колегами-«ядерниками» та молоддю, яка бачить своє майбутнє в науці.

Учені повідомили: наразі колайдер ожив після тримісячної «зимової сплячки», в лабораторії запускають нові експерименти. Більшість із них дублюють різні групи вчених, щоб не допустити помилки, розповів Леонід Левчук, фізик із Харкова, який працює в Швейцарії. Він зазначає, що торішнє сенсаційне відкриття – щодо швидкості руху елементарної частинки нейтрино – зараз поставили під сумнів.

«У вересні минулого року вчені оголосили, що швидкість польоту нейтрино перевищує швидкість світла. Це викликало величезну цікавість, це могло перевернути наші уявлення про те, як влаштований Світ, адже швидкість світла досі вважалась максимальною. Однак зараз знайшли ті проблеми, які могли призвести до неправильності вимірів. Цього року все це ще перевірятимуть. Це стало дуже добрим уроком того, що завжди можлива ймовірність помилки», – розповів науковець, учасник телемосту.
Відеоконференція з творцями Великого колайдера у Швейцарії, Дніпропетровськ, Дніпропетровський національний університет, 15 березня 2012 року
Відеоконференція з творцями Великого колайдера у Швейцарії, Дніпропетровськ, Дніпропетровський національний університет, 15 березня 2012 року

Робочих рук і розумних мізків не вистачає

Вчені, які працюють на Великому колайдері, зізнаються: практичної чи прикладної користі від їхніх експериментів найближчим часом годі очікувати. Головна мета амбітна – дослідження Всесвіту. Робочих рук і розумних мізків, як зазначають, не вистачає. Відтак з нинішнього року вирішили: хоч Україна і не є асоційованим членом Європейської організації з ядерних досліджень, але звідси братимуть молодих фахівців на практику.

«Є студентська програма для студентів 3-4 курсів університетів. На конкурсній основі ми обираємо студентів, які приїдуть, влітку слухатимуть лекції і працюватимуть на рівні з фізиками-професіоналами. Цього року в нас буде дві представниці від України», – зауважила під час відеоконференції помічник керівника освітніх програм CERN Марина Савіно.

Із зали, де відбулось відеоспілкування з ученими зі Швейцарії, юні дніпропетровські фізики виходили в піднесеному настої. Одинадцятикласниця Валерія зізналась Радіо Свобода: зустріч була визначальною для неї.

«Я зараз стою перед вибором спеціальності у вищому навчальному закладі, хочу вступати на вищу математику. Я дізналась, що на 3-му курсі я, як математик, зможу попрацювати у них, у Швейцарії. Хай і два місяці, але для мене це буде справді добрий досвід», – сказала школярка, яка захоплюється вивченням фізики та математики.

А втім, старше покоління вчених-ядерників захоплення молоді не розділило. Кандидат фізико-математичних наук Дніпропетровського національного університету Олексій Гулов каже: це у Європі фізика елементарних часток – галузь перспективна, в яку вкладають кошти й людські ресурси, в Україні ж учених цього напрямку з року на рік меншає.

«Передусім це складно. Фундаментальна наука потребує того, щоб намагатись отримати якісь гранти у тій же Європі, або ж розраховувати на бюджетне фінансування, яке скорочується. Зараз в Україні є тільки три реальні центри вивчення цього напрямку – в Києві, Харкові та Дніпропетровську», – розповів Радіо Свобода науковець.

Зв’язок із фізиками зі Швейцарії дніпропетровські вчені планують тримати й надалі. Співпраця, впевнені, поглибиться, коли Україна підпише офіційну угоду про співпрацю з Центром європейських ядерних досліджень.

Довідка:
Великий адронний колайдер – це найбільший у світі прискорювач елементарних частинок, він розташований у 27-кілометровому підземному тунелі у Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) поблизу Женеви. Колайдер призначений для прискорювання адронів, зокрема, протонів, а також важких іонів.

Бозон Гіґґса – це гіпотетична частинка, існування якої передбачене в так званій «стандартній моделі» елементарних частинок, хоча її ще не зафіксували. Фізики вважають, що вона надає масу іншим частинкам.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG