Доступність посилання

ТОП новини

Україна має виконати рішення Страсбурзького суду про Тимошенко негайно – колишній суддя


Міліціонер йде через двір Качанівській колонії, де Тимошенко перебуває з грудня минулого року
Міліціонер йде через двір Качанівській колонії, де Тимошенко перебуває з грудня минулого року
Якщо Україна зволікатиме з виконанням рекомендацій Європейського суду з прав людини про лікування Юлії Тимошенко, то чиновникам загрожують санкції, включно з кримінальною відповідальністю. Про це сказав Радіо Свобода колишній суддя цього суду від України Володимир Буткевич. Міністр юстиції України Олександр Лавринович, зі свого боку вважає, що Страсбурзький суд не може вказувати Україні спосіб лікування ув’язнених.

У п’ятницю прес-служба Європейського суду з прав людини в Страсбурзі оголосила, що суд виніс припис в рамках статті 39-1 регламенту цього суду, за яким Україна має проводити належне лікування Юлії Тимошенко у відповідному медичному закладі.

Раніше у п’ятницю адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко повідомив журналістам, що в документі йдеться про «стаціонар спеціалізованого медичного закладу».

Про стаціонар у прес-релізі самого Страсбурзького суду не йдеться, а мовиться про те, що перевести до відповідного медичного закладу суд попросила Юлія Тимошенко 14 березня. На уточнююче запитання Радіо Свобода, прес-служба суду в Страсбурзі відповіла: «Якщо в тюремній установі немає відповідного медичного устаткування і спеціалістів, то вона (Тимошенко) має отримати належне лікування в іншому місці».

Олександр Лавринович
Олександр Лавринович
Коментуючи заяву Сергія Власенка, міністр юстиції України Олександр Лавринович заявив, що Європейський суд з прав людини не може ухвалювати конкретних приписів. «У нього в компетенції цього нема – де, кого можна лікувати, в який спосіб і не може скасовувати рішення національних судів», – наголосив міністр.

Колишній прем’єр відбуває покарання згідно з жовтневим рішенням київського суду за зловживання службовим становищем. Тимошенко всі звинувачення відкидає і її справу в лютому почав розглядати касаційний суд.

Державна пенітенціарна служба не раз заявляла, що створила належні умови для лікування Юлії Тимошенко, така ж заява пролунала і 16 березня у відповідь на інформацію із Страсбурга. Натомість родичі і захисники екс-прем’єра заявляють про відсутність умов для лікування в Качанівській колонії, де Тимошенко перебуває від грудня минулого року.

Лавриновичу загрожує кримінальна відповідальність?

Колишній суддя Європейського суду з прав людини, доктор юридичних наук Володимир Буткевич вважає, що Україні загрожують санкції, якщо держава не буде виконувати рекомендацій суду щодо забезпечення лікування Юлії Тимошенко. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

Володимир Буткевич
Володимир Буткевич
– У нас намагаються спекулювати цим питанням, що нічого до нас не вдасться зробити і так далі. Хай читають уважно рішення суду. Скажімо, останні, навіть, рішення суду за ті речі, де державні агенти сприяли незаконному ув’язненню, забороняли чи не дозволяли лікувати людей – вони підпадали під відповідальність, в тому числі й кримінальну. Більше того, на них не поширюється ні амністія, ні помилування, ні термін давності. Одним словом, міністр має пам’ятати, що якщо він буде зловживати своїм правом, він буде відповідати згідно з Європейською конвенцією.

– Чи може тут Україна намагатися довести, що в тюрмі створені належні умови для лікування Тимошенко?

– Якщо вона не довела до цього часу, як вона може доводити зараз, чи якщо може, то чому не зробила цього? Тому що правило №39 (регламенту) не розраховане на тижні і місяці. Ніхто не дасть державі відійти від можливості виконувати свої обов’язки.

– Скільки часу держава має для того, щоб виконати ці вимоги?

– Такі справи, як правило, у моїй практиці виконувалися негайно, тому що ніхто не знає, як це вплине на здоров’я людини.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG