Доступність посилання

ТОП новини

Попов «піариться» на Пейзажній алеї? (ФОТО)


Близько двох тисяч киян вийшли на захист Пейзажної алеї від чергової спроби її забудови, Київ, 17 березня 2012 року
Близько двох тисяч киян вийшли на захист Пейзажної алеї від чергової спроби її забудови, Київ, 17 березня 2012 року
Київ – «Ні – забудові Пейзажної алеї!», «Захистимо старий Київ від забудови!», «Не дамо дерибанити столицю!» – під такими гаслами відбувся мітинг громадськості на захист Пейзажної алеї від наміру Міністерства закордонних справ збудувати на ній житловий будинок. Акцію відвідав голова КМДА Олександр Попов. На думку багатьох громадських активістів, візит голови КМДА на Пейзажну алею – не що інше, як спроба «попіаритися» перед виборами.

Близько двох тисяч киян вийшли на Пейзажну алею, протестуючи проти спроб чиновництва збудувати на ній житло, яке, за офіційними даними, має стати власністю МЗС України. Учасники мітингу зібрали понад півтори тисячі підписів на захист Пейзажної алеї та охоронної зони Національного заповідника «Софія Київська» від забудови. Учасники акції тримали плакати із назвами історичних місць Києва та зелених зон, уже зруйнованих при побудові нових офісних центрів та житла.

Громадські ініціативи «Збережи старий Київ» та «Ми – кияни!» також звернулися до чиновників різних рівнів з вимогою перевірити законність виділення ділянок землі для подальшої забудови поблизу Софії Київської, Києво-Печерської лаври, на Парковій алеї та набережній Дніпра, та перевірити легітимність реконструкції Андріївського узвозу. Як нагадав із цього приводу координатор громадської ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко, цього тижня на узвозі розпочалося будівництво торговельно-культурного центру на місці фабрики «Юність», і під загрозою руйнування опинились старі будівлі довкола нього.

Окрім мітингу, на Пейзажній алеї молодь продемонструвала сатиричну виставу вуличного театру, а група київських музикантів провела імпровізований концерт, на якому лунав київський мелос – не лише український, але й російський, польський та єврейський.

«Захист» Пейзажної алеї: київська влада готується до виборів?

Перед початком мітингу громадськості Пейзажну алею відвідав голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов: він запропонував висадити вздовж алеї сквер і навіть посадив перше дерево. Попов пообіцяв розібратися з проблематикою забудови охоронної зони довкола Софії Київської, а також у межах заповідника «Стародавній Київ», до яких входить і Пейзажна алея.

Він також закликав київську громаду взяти участь у обговоренні питань, які стосуються розвитку міста та збереження його історико-культурних пам’яток. «Ми відкриті до діалогу з киянами, і щойно домовилися з городянами винести питання про ситуацію довкола Пейзажної алеї на розгляд наших міських депутатів. Я маю намір зустрітися з киянами тут, на алеї, вранці 7 квітня, щоб визначити наші подальші дії», – додав голова КМДА.

Натомість у своєму відеозверненні, оприлюдненому напередодні, голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець зазначив, що проблему забудови Пейзажної алеї можна було б вирішити давно, якби не бажання чиновників «попіаритися».

«Насправді є два чиновники, від яких це залежить. Один із них – голова КМДА, другий – міністр закордонних справ. Обидва вони підпорядковані третьому чиновнику – прем’єру Миколі Азарову. Для того, щоб не влаштовувати війну між відомствами, достатньо зібрати цих трьох чиновників і ухвалити рішення», – заявив Бригинець.

«Але вони не можуть ухвалити таке рішення, тому що воно суперечить ідеї піару. Ухвалити рішення – легко й просто, але тоді не буде піару. А для того, щоб його було більше, треба поставити під загрозу знищення цю алею, а потім почати вирішувати проблему», – додав депутат.

Загалом, за словами Бригинця, опозиційні депутати Київської міської ради планують найближчим часом вивчити законність рішень міської влади щодо виділення земельних ділянок окремим відомствам та інвесторам у місцях, які підпадають під охорону чинним законодавством та міжнародним правом як такі, де містяться пам’ятки історії та культури міського та всеукраїнського значення.

13 березня Вищий адміністративний суд України скасував рішення Апеляційного адмінсуду про заборону будівництва на Пейзажній алеї. Таким чином, на місці скверу і дитячого майданчику на алеї дозволено будівництво багатоповерхового будинку на замовлення МЗС.

Напередодні міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що ситуацію необхідно врегулювати таким чином, щоб були задоволені всі сторони цього конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG