Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині обрали президента


Йоахім Ґаук
Йоахім Ґаук
Одинадцятим президентом Німеччини, якого обрали федеральні збори, став 72-річний Йоахім Ґаук. Його кандидатуру підтримала партійна коаліція (ХДС, ХСС, СДПН, ВДП та Зелені). За безпартійного пастора зі східної Німеччини віддали 991 із 1228 голосів. Кандидатура від Лівих, 73-річна Беате Кларсфельд набрала 163 голоси. Кандидат від НДПН Олаф Розе отримав 3 голоси.

Президента обрали Федеральні збори, до яких входять 1240 членів – 620 депутатів Бундестагу та стільки ж делегатів від федеральних земель, серед яких не тільки політики, а й відомі діячі культури, медіа, спорту.

Свої обов’язки на посаді голови держави колишній керівник архівного відомства «Штазі» за часів НДР буде виконувати упродовж 5 років. На попередніх президентських виборах у 2010 році Йоахім Ґаук програв Крістіану Вульфу, який минулого місяця подав у відставку.

Першою леді країни стала 52-річна Данієла Шад, з якою Йоахім Ґаук живе з 2000 року. У 1991 він розійшовся, проте офіційно не розлучився, зі своєю першою дружиною Герхільдою Ґаук, з якою прожив більше 30 років. Має четверо дітей.
XS
SM
MD
LG