Доступність посилання

ТОП новини

Обережно! Шенгенська зона!


Візовий кодекс Євросоюзу потребує змін – політолог
Візовий кодекс Євросоюзу потребує змін – політолог
Київ – У німецькому місті Людвігсдорф поліцейські зупинили автобус з українськими туристами: сімох з них було затримано і згодом видворено з країни. Поліція ФРН стверджує, що українці порушили візовий режим – при тому, що усі мали багатократні візи для відвідин ЄС. Ця подія викликала жваве обговорення в Україні. Так, у Міністерстві закордонних справ та у середовищі незалежних експертів вважають, що існують серйозні прогалини у Візовому кодексі ЄС і у консульському праві Євросоюзу в цілому та спірне трактування тих чи інших положень Кодексу.
Українці мали намір в’їхати до Німеччини з туристичною метою за польськими шенгенськими візами, оформленими для ділових цілей
Віталій Мошківський

Деталі про інцидент у ФРН озвучив голова відділу візової політики МЗС України Віталій Мошківський. «За інформацією, наданою правоохоронними органами ФРН, ці українці мали намір в’їхати до Німеччини з туристичною метою за польськими шенгенськими візами, оформленими для ділових цілей, – каже він. – Це викликало підозру у правоохоронців, тож вони більш глибоко вирішили перевірити українців».

Представник МЗС визнав: під час терміну дії багатократної шенгенської візи у її власника можуть виникати потреби поїздок до ЄС із цілями, відмінними від заявлених при її оформленні. При цьому, якщо українець, маючи багатократну службову візу до Шенгенського простору, хоче як турист відвідати котрусь із держав ЄС, він повинен анулювати цю візу і отримати одноразову візу категорії «туризм». Адже мати одночасно дві відкриті шенгенські візи українець не має права, зауважив Мошківський.
З точки зору права у Шенгені немає окремих категорій віз
Олександр Сушко

Тим часом, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко відзначив: постраждалі українці мають право оскаржити дії поліції ФРН у суді. За словами експерта, «з точки зору права у Шенгені немає окремих категорій віз, наприклад, таких як «туристична», «приватна», «бізнес», тому що ці поняття відсутні у візовому кодексі ЄС».

Візовий кодекс ЄС потребує змін

Голова Громадської ради при МЗС, політолог Ігор Жданов вважає, що подібні правові прогалини можна ліквідувати, якщо до кодексу будуть внесені відповідні доповнення. Але це процес доволі складний і тривалий, який до того ж потребує політичної волі – при тому, що ситуація вимагає негайного реагування.
Ми акцентуємо увагу на тих протиріччях, які існують у Візовому кодексі
Ігор Жданов

«Громадська рада зі свого боку буде робити все, аби сприяти МЗС України у захисті прав наших громадян. Ми акцентуємо увагу на тих протиріччях, які існують у Візовому кодексі. Друге наше питання – вибачте за сленгів вираз – це піднімати шум, «давити» на посольства, стукати в їхні двері, пояснювати українську позицію і захищати інтереси громадян України», – зазначив Ігор Жданов.

Він також нагадав про ще одну колізію, яку виписано у візовому кодексі: якщо термін багаторазової візи до Шенгенського простору менший, ніж півроку, – її власник (громадянин України) не має права подавати документи для оформлення нової візи до закінчення строку дії старої.

Рекомендації МЗС України

Допоки Візовий кодекс діє у його нинішній редакції, українські дипломати та експерти мають кілька рекомендацій для співгромадян, які подають документи на оформлення шенгенських віз.
Якщо ви в’їжджаєте в Євросоюз і плануєте відвідати кілька країн, то вам треба визначитись, яка країна головного призначення
Віталій Мошківський

«Якщо ви маєте намір відвідати одну країну у межах шенгенської зони, наприклад, ту ж ФРН, і маєте запрошення з німецької сторони, – вам потрібно звертатися за візою до Посольства ФРН. Таке правило Шенгену: віза має бути оформлена до тієї країни, куди в’їжджаєш. Друге правило: якщо ви в’їжджаєте в Євросоюз і плануєте відвідати кілька країн, то вам треба визначитись, в якій країні ви проведете найбільше часу, тобто, яка є країна головного призначення. До посольства цієї країни ви і маєте звертатися за візою», – зауважує Віталій Мошківський.

Також МЗС нагадує співгромадянам про імовірні проблеми, які у них можуть виникнути на кордоні з Євросоюзом чи уже безпосередньо в ЄС, якщо для оформлення віз вони вдавались до послуг сумнівних посередників.

Громадська рада при МЗС має намір обговорити з дипломатами з країн Євросоюзу у четвер 22 березня можливість внести зміни до Візового кодексу. Адже потенційно жертвами правових колізій можуть стати більш як 300 тисяч українців, які нині мають багаторазові шенгенські візи, нагадують експерти МЗС та громадського об’єднання «Європа без бар’єрів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG