Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані вимагають від США припинити удари безпілотників і вибачитися


У Пакистані спеціальна комісія парламенту заявила сьогодні, що Сполучені Штати мають припинити повітряні удари зі своїх безпілотних літаків по повстанцях у прикордонних із Афганістаном регіонах.

Комісія також закликала владу Пакистану вимагати від США офіційних вибачень за минулорічний помилковий удар, у якому загинули 24 пакистанські військові.

Як мовиться в звіті парламентської комісії, необхідно також переглянути угоду про постачання міжнародних сил в Афганістані через пакистанську територію. Це постачання, нині зупинене після загибелі військових, можна поновити за умови підвищення плати за нього, вважає комісія.

Вимоги і рекомендації комісії зачитали на засіданні парламенту Пакистану, який переглядає відносини країни зі Сполученими Штатами, значно погіршені останнім часом. Наступне засідання на цю тему відклали на наступний тиждень: опозиція заявила, що потребує часу, щоб вивчити документ комісії.

Сполучені Штати регулярно використовують дистанційно керовані безпілотники в прикордонних із Афганістаном районах Пакистану в боротьбі з місцевими повстанцями-ісламістами, які виступають і проти влади Пакистану, а також діють і на території Афганістану. Ці дії викликають різку критику багатьох пакистанців. Водночас пакистанські урядовці і військові уникають згадок про це і не коментують припущення, що мають зі США мовчазне порозуміння з цього приводу.

Пакистан, який є чільним союзником США в регіоні, заявляє, що його відносини зі США залишаються заморожені, доки в парламенті країни триває і ще не завершений перегляд цих відносин.

Останнім часом між Пакистаном і США значно зросла напруженість через цілу низку питань, починаючи з ліквідації американськими військовими провідника терористичної мережі «Аль-Каїда» Усами бін Ладена на території Пакистану, як з’ясувалося, без відома влади країни в травні минулого року.

Відносини загострилися найбільше в листопаді минулого року після помилкового повітряного удару з американського вертольота зі складу багатонаціональних Міжнародних сил сприяння безпеці (ISAF) в Афганістані по контрольно-пропускному пункту на території Пакистану поблизу афганського кордону, в якому загинули 24 пакистанські військовослужбовці.

Погіршення відносин продовжили й інші події, зокрема, звинувачення Вашингтона на адресу Ісламабада в недостатній боротьбі з тероризмом чи наведені в пресі дані конфіденційного військового звіту США, що спецслужби Пакистану сприяють ісламістському рухові «Талібан» в Афганістані в нападах на міжнародні сили в цій країні.
XS
SM
MD
LG