Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах протестують хворі з нирковою недостатністю


Вони виступають проти можливого закриття приватного діалізного центру «Фрезеніус»
Вони виступають проти можливого закриття приватного діалізного центру «Фрезеніус»
Черкаси – У вівторок в Черкасах хворі з нирковою недостатністю протестували проти закриття діалізного центру «Фрезеніус». Вони відмовляються отримувати процедури гемодіалізу в обласній лікарні та вимагають від обласної влади профінансувати лікування у приватному закладі. В іншому випадку, запевняють хворі, вони помиратимуть під стінами Черкаської ОДА. Гемодіаліз – це апарат штучної нирки, який використовують для видалення зі складу крові відпрацьованих речовин. Цю процедуру проводять тричі на тиждень протягом чотирьох годин.

Жителька Кіровограда Надія Ткач разом із сім’єю два роки тому переїхала до Черкас заради процедур гемодіалізу, які проводять тут у німецькому центрі «Фрезеніус». У Кіровоградській обласній лікарні жінка лікувалася протягом 9 років. Надія запевняє, що існує велика різниця між процедурами у державному закладі та у приватній установі.

«Я в обласну лікарню не піду ніколи в житті, – каже вона. – Тому, що я в обласній лікарні у Кіровограді отримала дуже багато проблем. Я тут в обласній лікарні не була, але в Кіровограді дуже погане обладнання. У мене був гемоглобін у Кіровограді 52, а тут – 110. До того ж там мене носили на руках, а тут я ходжу сама».
​Пацієнти «Фрезеніусу» впевнені, що в обласній лікарні процедури і ставлення персоналу до хворих значно нижчої якості ніж у діалізному центрі європейського типу. Протестувальники розповідають, що в обласній лікарні, у зв’язку із неякісними процедурами, протягом минулого року померло 10 хворих із гострою нирковою недостатністю. За два з половиною місяці цього року – пішли з життя ще дві особи.

П’ятирічний Богданчик на акцію протесту прийшов разом із татом – пацієнтом діалізного центру «Фрезеніус». Хлопчик разом з іншими мітингувальниками звернувся до обласних владців. «Я хочу, щоб тато жив. І я не хочу, щоб закривали діаліз», – попросив Богданчик.

До того ж хворі з гострою нирковою недостатністю зауважують, що німецька сторона замість необхідних 1000 гривень за одну процедуру гемодіалізу, погоджується отримувати від місцевої влади хоча б 800 гривень (така вартість діалізу в обласній лікарні).

Натомість начальник Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації Володимир Брожик стверджує: поки що такої інформації у нього немає. Відтак, зазначає чиновник, ціна діалізу у приватному центрі – 1395 гривень, тоді як в обласній лікарні – 800 гривень. Нині на обліку перебуває близько 150 хворих із хронічною нирковою недостатністю, половина з яких лікується у «Фрезеніусі». Тому різниця у цінах державної та приватної структур дасть змогу обласному бюджету зекономити 12 мільйонів гривень.

«Якщо «Фрезеніус» погоджується, вони можуть приїхати і поспівпрацювати з цього питання. Пацієнти хочуть лікуватися у приватників, можливо, кращі умови, можливо, забезпечені більш дороговартісними препаратами. Ми сьогодні можемо взяти цих хворих у повному об’ємі. Ми усіх пацієнтів забезпечимо повноцінними гемодіалізними заходами. Тому жодних питань, що хворі залишаться без допомоги у нас немає», – сказав Володимир Брожик.

Хворі не поступаються, влада погодилася на переговори

Голова Черкаської обласної ради Валерій Черняк зазначає, що проблемна ситуація із «Фрезеніусом» триває вже протягом двох років. До того ж із 2010 року дотепер немає укладеної угоди між обласною лікарнею та приватною клінікою «Фрезеніус». Тому «на сьогодні немає ніяких нормативних документів, які дозволяють платити державі за надані послуги».

«Ми сьогодні маємо можливість надати точно таку допомогу, як і у «Фрезеніусі». Різниця тільки в тому, що там у послугу входить оренда приміщення, сервісні послуги, наприклад розвезення пацієнтів додому на таксі. Так, ми цих умов сьогодні не маємо. Але ми створюємо умови, щоб наблизити максимально до них додому – наприклад, відкрили центр в Умані, Звенигородці», – каже Валерій Черняк.

По обіді голова Черкаської обласної ради Валерій Черняк зустрівся із ініціативною групою протестувальників. Сторони домовилися завтра провести перемовини з представниками «Фрезеніуса» щодо подальшої роботи медичного закладу.

Поки що мітингувальники не збираються проходити гемодіаліз в обласній лікарні та планують продовжувати акції протесту. У вівторок вони блокували рух транспорту по бульвару Шевченка та намагалися перекрити міст через Дніпро. Однак перекрити міст їм не дозволили представники правоохоронних органів.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG