Доступність посилання

ТОП новини

США: Ромні – переможець первинних виборів у штаті Ілінойс


Перемога Мітта Ромні переконлива, але далеко не остаточна
Перемога Мітта Ромні переконлива, але далеко не остаточна
У Сполучених Штатах, де у розпалі передвиборна президентська кампанія, відбулися чергові первинні вибори серед республіканських претендентів. Цього разу первинні вибори відбулися у штаті Ілінойс, де переконливу перемогу здобув Мітт Ромні, колишній губернатор штату Масачузетс. Він зміцнив свою позицію лідера перегонів.

За попереднім комп’ютерним підрахунком, Мітт Ромні отримав 47% голосів. За його чільного суперника, Ріка Санторума, колишнього сенатора від штату Пенсільванія, проголосувало набагато менше виборців – 35%. Перемога Ромні переконлива, але далеко не остаточна. Попереду ще низка первинних виборів по штатах. Лише тоді з’ясується – чи на бік Ромні стане більшість республіканців, включно з тими, хто вважає його недостатньо консервативним, а таких поки що багато.

Так чи інакше, чимало оглядачів поспішили оголосити Ромні суперником президента-демократа Барака Обами, кандидатом від Республіканської партії, хоча для цього, за складною американською системою, йому необхідно зібрати голоси 1144 делегатів республіканського з’їзду, що відбудеться у серпні.

Прагматик проти ідеаліста

Потрібної кількості делегатів Ромні ще не набрав, але сьогодні заявив, що його навряд чи вдасться наздогнати Ріку Санторуму, який виступає прапороносцем консервативних ідеалів Республіканської партії.

Саме цим Санторум пояснює низку своїх перемог на первинних виборах на Півдні країни. З-поміж тамтешніх республіканців, як зауважила коментатор Національного громадського радіо Кукі Робертс, до 85 відсотків виборців вважають себе новонаверненими християнам, а для них на першому місці моральні принципи такі, як заперечення протизаплідних засобів і заборона абортів.

Але для більшості республіканців консервативні принципи відступають на другий план, коли йдеться про прагматичний підхід, про засадниче питання: який кандидат здатний покращити економіку і завдати поразки президентові Бараку Обамі на загальнонаціональних виборах у листопаді.

Відтак Ромні критикує вже не своїх суперників-республіканців, а президента. Він
Я не збираюся робити того, що заповідав президент Обама – фундаментально перетворити Америку
Мітт Ромні

каже своїм прихильникам: «Я не збираюся робити того, що заповідав президент Обама – фундаментально перетворити Америку. Я не бажаю перетворювати нас на щось чуже нам. Я хочу повернути принципи, які зробили нас надією світу. Ми все ще є отим сяючим містом на вершині гори», - підкреслив Ромні, цитуючи президента Рональда Рейгана.

Наступні первинні вибори серед республіканців відбудуться у штаті Луізіана 24-го березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG