Доступність посилання

ТОП новини

Республіканці у США обирають лідера


Хто від Республіканської партії стане головним суперником демократа Барака Обами? На фото: Рік Санторум
Хто від Республіканської партії стане головним суперником демократа Барака Обами? На фото: Рік Санторум
У Сполучених Штатах нині так званий «супервівторок». Виборці відразу у 10 штатах обирають, хто від Республіканської партії стане головним суперником демократа Барака Обами на президентських виборах у листопаді. Це ключовий момент у передвиборній кампанії за океаном.

Сьогодні праймеріз проводять в американських шатах Огайо, Джорджія, Массачусетс, Вермонт, Вірджинія, Оклахома і Теннесі, а також в Айдахо, Північній Дакотті та Алясці. Це найактивніший день кампанії, адже обирають 419 делегатів на серпневий з’їзд Республіканської партії, який і назве свого кандидата на Білий дім. Йдеться про майже 40 відсотків із понад тисячі делегатів, які робитимуть вибір.

За даними опитувань, троє із чотирьох кандидатів на партійних виборах, а саме колишній губернатор штату Массачусетс Мітт Ромні, колишній сенатор із Пенсільванії Рік Санторум та колишній спікер Палати представників Конгресу США Ньют Ґінґріч виграють бодай в одному штаті. Менше шансів на успіх у конгресмена Рона Пола, який популярний серед молодших виборців, але навряд чи зможе стати висуванцем від партії.
Мітт Ромні
Мітт Ромні

Один звертає увагу на економіку, а інший каже, що це не головне

Найбільша увага нині прикута до штату Огайо. Мітт Ромні дотепер займав перші позиції на загальнонаціональному рівні, а в Огайо перед нинішніми місцевими виборами він мав однаковий рейтинг – 32 відсотки – з Ріком Санторумом.

Виборці називають різні причини, чому їм подобаються ці кандидати. Прихильники Ромні вважають, що він має більші шанси перемогти нинішнього господаря Білого дому в листопаді і знає, як підняти економіку.
Я розумію, чому з’являються робочі місця і чому вони зникають
Мітт Ромні

«Я знаю економіку. Я провів своє життя в реальному секторі економки. Я розумію, чому з’являються робочі місця і чому вони зникають», – не забуває нагадати виборцям і сам Мітт Ромні.

Рік Санторум дотримується консервативних поглядів із соціальних питань, зокрема щодо абортів і прав сексуальних меншин, і тому він близький виборцям, які поважають його принципи.
Ця країна – більше, ніж лише економіка
Рік Санторум

Перед голосуванням Санторум також звернувся до виборців в Огайо. «Не звертайте увагу на опитування. Не слухайте галасу ЗМІ, всі ці речі про значення цієї кампанії, – заявив він. – Зосередьтеся на тому, чи ви хочете людину, яка може представити зовсім інше бачення цієї країни, яка відома своєю принциповістю. Того, хто готовий говорити про всі питання, які постали перед країною, не лише як ми будемо ліпше управляти економкою. Ця країна – більше, ніж лише економіка».

Для всіх кандидатів результати нинішніх партійних виборів будуть визначальними у справі фінансування їхньої кампанії. Той, хто не здобуде підтримки виборців, може скоро взагалі згорнути боротьбу за Білий Дім.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG