Доступність посилання

ТОП новини

Британські вболівальники ще вирішують, чи їхати в Україну


Британський вболівальник – «це людина, яка економить рік чи два, збираючи гроші, щоб поїхати на турнір»
Британський вболівальник – «це людина, яка економить рік чи два, збираючи гроші, щоб поїхати на турнір»
Лондон – Поки в Україні та Польщі готуються приймати Євро-2012, європейські уболівальники вирішують, куди саме їм їхати. Британські футбольні фани мають давні традиції супроводжувати свої команди до різних країн. Головний редактор лондонського часопису Professional Wealth Management Юрій Бендер відповідав на запитання Радіо Свобода: чого очікують від України британські вболівальники, і що насправді вони там побачать?

– На мій погляд, вони очікують пострадянську країну. Багато з них уже їздили за кордон підтримувати свої місцеві футбольні команди, такі як «Манчестер Юнайтед», «Тотенгам», «Арсенал», «Челсі», які часто грали в Європі.

– Отже, ми ведемо мову про людей, які подорожують часто?

– Так, і пам’ятайте, що люди, які підтримують національну збірну Англії за останні 10 років, змінилися.

– Адже раніше за англійцями подорожувала слава хуліганів. Тепер ні?

– Люди трохи змінилися і англійська поліція досягла успіхів, конфіскуючи на час міжнародних турнірів паспорти відомих розбишак. Не виключено, що завжди хтось прослизне через сіті і якісь сутички завжди будуть, але більшість фанатів цікавляться і країною, куди вони їдуть, її історією, культурою.

– То в Україну фани їхатимуть не лише на футбольні матчі?

– Для них це відпустка і ця відпустка, напевне, зосереджена довкола футбольного матчу, але вони поїдуть на 3-5 днів і хочуть роздивитися в тій країні, куди вони подорожують.

– Що таких уболівальників може цікавити найбільше, наприклад, у Києві? Де їх можна буде побачити окрім стадіонів? Чи шукатимуть вони дешевого пива?
Багато з них знають про події Помаранчевої революції. Вони, напевне, захочуть фотографуватися на майдані Незалежності

– Дешеве пиво для них важливе, але це не все. Багато з них знають про події Помаранчевої революції 2004 року. Вони, напевне, захочуть фотографуватися на майдані Незалежності. Будуть ходити в ресторани в центрі міста. Можливо деякі захочуть побачити Дніпро, але точно їх приваблюватиме стадіон «Динамо», де є пам’ятник Валерію Лобановському. Це вони захочуть побачити і сфотографувати. Я не знаю, наскільки далеко вони зможуть від’їздити з центру, але в межах міста їм буде дуже важко знайти відповідне житло – квартиру чи готельний номер. Через те, що ціни страшенно піднялися.

– Можливо є таке уявлення, що західні туристи приїжджають з кишенями, набитими грошима і можуть заплатити скільки завгодно? Яким є пересічний британський уболівальник?

– Це не багата людина. Це людина, яка економить рік чи два, збираючи гроші, щоб поїхати на такий турнір. Така людина може за одну ніч заплатити 50 фунтів, найбільше – 100. Але тепер у Києві вони не можуть знайти ночівлю за такі гроші. Напевне, їм доведеться спати у наметі десь за містом чи у студентських гуртожитках, що також далеко від центру міста.

– Що на Вашу думку було б краще для України – привабити якомога більшу кількість приїжджих нижчими цінами чи заробляти на тих, хто може заплатити більше?
Коли люди платять менше за готель, тоді вони з більшим задоволенням і готовністю витрачатимуть гроші на ресторани, крамниці, транспорт

– Точно – мати менші ціни. Бо коли люди платять менше за готель, тоді вони з більшим задоволенням і готовністю витрачатимуть гроші на ресторани, крамниці, транспорт. Це привабило б набагато більшу кількість уболівальників. Багато з них ще вирішують, чи їхати їм, чи ні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG