Доступність посилання

ТОП новини

Угоду про асоціацію між Україною і ЄС мають парафувати 30 березня


«До кінця місяця (березня) ми очікуємо, що буде проведена відповідна процедура парафування» – Костянтин Грищенко
«До кінця місяця (березня) ми очікуємо, що буде проведена відповідна процедура парафування» – Костянтин Грищенко
Київ – Інформаційні агентства України повідомили у середу, що 30 березня у Брюсселі буде парафовано Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. При цьому журналісти посилались на голову Департаменту інформаційної політики МЗС Олега Волошина. Цікаво, що цю заяву він зробив після засідання Ради експортерів при МЗС, на якому розглядали питання диверсифікації ринків для виробників української молочної продукції та можливості розв’язання «сирної війни» між Києвом і Москвою з користю для українського виробника.

Отже, «день Х» запланований на 30 березня. За словами Олега Волошина, цього дня Угоду про асоціацію Україна – ЄС парафують заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін та співголова робочої групи з її підготовки, виконавчий директор Європейської служби закордонної політики Євросоюзу Мирослав Лайчек.
До кінця місяця (березня) ми очікуємо, що буде проведена відповідна процедура парафування
Костянтин Грищенко

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко підтвердив Радіо Свобода цю інформацію, але у доволі дипломатичній формі: «До кінця місяця (березня) ми очікуємо, що буде проведена відповідна процедура парафування».

Офіційним приводом для нинішньої зустрічі Грищенка з журналістами стало засідання Ради експортерів при МЗС: нині у його роботі взяли участь виробники м’ясо-молочної продукції.

А за підсумками засідання, міністр підписав меморандум «Про взаєморозуміння та співпрацю» між МЗС та виробниками галузі. Остання нині перебуває на роздоріжжі: заборона Росії на постачання української молочної продукції (так звана «сирна війна»), змусила і бізнес, і дипломатію шукати не лише шляхи розв’язання конфлікту, але й нові ринки збуту продукції.

«Сирна війна» з Росією – стимул для пошуків нових ринків української продукції

А ринок м’ясної та молочної продукції ЄС – найбільший ринок цієї продукції у світі. Тож парафування угоди про асоціацію, яка передбачає також утворення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом, фактично є першим кроком для українських експортерів до виходу на європейський молочний ринок, зазначає один із представників м’ясо-молочної індустрії України Анатолій Юркевич.
Якщо між Україною та ЄС буде створено зону вільної торгівлі, то за пару років ми, виробники м’ясо-молочної продукції, вийдемо на європейський ринок
Анатолій Юркевич

«27 країн-членів ЄС мають внутрішній торговельний ринок молока у розмірі 150 мільйонів тонн нарік, – каже він. – Якщо між Україною та ЄС буде створено зону вільної торгівлі і вона запрацює, то за пару років ми, виробники м’ясо-молочної продукції, вийдемо на європейський ринок».

Щоправда, для цього українцям доведеться довести свою спроможність конкурувати з європейськими виробниками, отримати відповідні сертифікати якості і довести високі стандарти продукції, зауважив Юркевич.

Політично-демократична складова євроінтеграції України

За словами київського політолога, виконавчого директора асоціації «Європейська Україна» Олексія Толкачова, парафування угоди про асоціацію є важливим зовнішнім чинником для української влади і всього суспільства, які мають поєднати зусилля для проведення серйозних реформ усередині країни відповідно до європейських стандартів та задля розвитку демократії і поліпшення якості життя українців.

«Це поглибить стосунки України з ЄС, які, як ще нещодавно здавалось, охололи і майже зійшли на нуль. Насьогодні це закономірний процес, бо ж парафування мало врешті відбутись і лише певні дії української влади могли цьому завадити», – зазначив Толкачов у коментарі для Радіо Свобода.

А от коли буде підписана угода, наразі не відомо. Адже Євросоюз чекає від Києва відповідних кроків: від упровадження реформ та політичного плюралізму до чесних демократичних парламентських виборів, зауважив експерт.

Напередодні, політолог із Європейського політичного центру (Брюссель) Аманда Пол також говорила про те, що Угоду про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписано лише за умов повернення України до демократичного розвитку. Нещодавно про це казав українським журналістам і співголова робочої групи з підготовки тексту угоди Мирослав Лайчек. Він висловив сподівання, що більш як чотирирічний процес підготовки цього документа закінчиться успішно і для Києва, і для Брюсселя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG