Доступність посилання

ТОП новини

Захист екс-керівника Міноборони наполягає на виправдувальному вироку


Київ – Печерський районний суд Києва завершує дослідження 38 томів справи проти екс-керівника Міноборони Валерія Іващенка і переходить до дебатів. За словами представників захисту, вони наполягатимуть на відсутності складу злочину у діях обвинуваченого. Натоміть, представники держобвинувачення переконують у тому, що вони довели суду провину Іващенка.

Захист Валерія Іващенка не зацікавлений затягувати розгляд справи, оскільки розраховує на справедливий вирок, заявив Радіо Свобода його адвокат Борис Нечипоренко.

«На даній стадії процесу ми ніяких клопотань не заявляємо. Ми, просто, при вивченні матеріалів справи звертаємо увагу суду на деякі документи, які, з нашої точки зору повністю відтворюють фактичну обстановку в той період часу і які включають наявність у діях Валерія Іващенка будь-якого злочину. Там є дуже багато документів, які, якщо їх детально і уважно оглянути і дати їм належну правову оцінку, свідчать про те, що в діях Іващенка немає ніякого злочину», – наголосив Нечипоренко.

Відтак, за словами Бориса Нечипоренка, єдиним справедливим вироком у справі Валерія Іващенка може бути лише виправдувальний. Захисник нагадав, що обвинувачений під час вивчення матеріалів справи у суді неодноразово заявляв про помітні в них ознаки підробки чи підміни документів.

Робити припущення щодо вироку зарано – прокурор

Утім, представники держобвинувачення вважають, що захист робить передчасні висновки. Томи справи виглядають так само, як і під час досудового слідства, запевнив прокурор Сергій Діордієв.

«Розглядаються матеріали кримінальної справи. Зарано робити будь-які висновки. Тим більш, матеріали кримінальної справи передавалися Іващенку для ознайомлення з описами цих матеріалів кримінальної справи. До вивчення зазначених матеріалів справи ми ще дійдемо. Там зазначена дата, коли він отримав ці матеріали, безпосередньо з описами матеріалів кримінальної справи, щодо яких він заявляє начебто про якусь там заміну. Це його особиста думка і спосіб захисту», – сказав Діордієв.

Іващенку не дають лікуватися, щоб змусити визнати провину – брат

Екс-керівника Міністерства оборони в уряді Юлії Тимошенко обвинувачують у зловживанні службовим становищем при підписанні плану санації держпідприємства Міноборони «Феодосійський судномеханічний завод». Він перебуває з ґратами понад півтора року. Протягом усього цього часу Валерій Іващенко зазнавав сильних фізичних страждань через болі, викликані хворобою хребта, повідомив Радіо Свобода його брат Євген Іващенко.

«Ті проблеми, які він має зі спиною, не почалися у СІЗО, – зазначає він. – Ця хвороба в нього давно і це задокументовано.Упродовж багатьох років він перебував під наглядом лікарів. Кожні півроку він обов’язково мав отримувати курс спеціальних процедур. Це витяжки хребта у воді. Йому не дають лікуватися, щоб якимось чином зламати й змусити підкоритися прокуратурі».

Утім, за словами Євгена Іващенка, попри хворобу, підтримка близьких та рідних, а також упевненість у своїй невинуватості дозволяє Валерію Іващенку залишатися міцним духом і відстоювати свою честь.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG