Доступність посилання

ТОП новини

Чи здатні стандарти ЄС подолати бюрократію і корупцію у держуправлінні України?


Півтора мільйона євро виділяє Євросоюз на дворічну програму реформування державної служби України
Півтора мільйона євро виділяє Євросоюз на дворічну програму реформування державної служби України
Київ – Півтора мільйона євро виділяє Євросоюз на дворічну програму реформування державної служби України. Ці кошти будуть спрямовані на розбудову політично-нейтральної, професійної держслужби, орієнтованої на потреби українців. Принаймні, таке завдання стоїть перед відповідним проектом, який нині презентували в Києві. Але чи здатні європейські стандарти подолати бюрократію та корупцію у системі державного управління, що існує в Україні?

Заступник голови Національної державної служби України Ігор Попов прийшов у державну управлінську систему з громадського сектору. Він визнає відсутність сучасних управлінських стратегій у цій системі. Тож європейський досвід, втілюваний в українських реаліях, перш за все має допомогти у запровадженні ефективної системи управління людськими ресурсами та впровадити нове законодавство про державну службу, що його втілює чинна влада у Києві, зазначив Ігор Попов.

Він повідомив, що в Національній держслужбі люди працюють зранку до пізнього вечора, по 10-12 годин на добу, що аж ніяк не свідчить про належний рівень управління.

«У державному секторі часто не вистачає зовнішніх консультантів. Бізнес цілком може найняти для себе зовнішніх аудиторів чи зовнішніх консультантів, а в державному секторі чиновники занадто «зашиті» у свої посадові обов’язки, завдань дуже багато. Перші пару місяців ознайомлення та роботи з проектом показали мені, що в даному випадку ми бачимо зовнішніх консультантів, які дивляться трохи здаля і дають нам поради, що можна зробити стратегічно, вибори пріоритетів стратегічного планування», – заявив Попов.

Реформа держслужби України: погляд з Євросоюзу

Керівник проекту підтримки реформ у держслужбі України, британець Роберт Стефенсон переконаний, що за наявності волі та бажання (в українських політиків, чиновників та державних управлінців) систему державного менеджменту можна перебудувати згідно з європейськими стандартами та відповідно до потреб розвитку України.
Є люди, готові надавати якісні професійні послуги населенню та установам влади
Роберт Стефенсон

«У будь-якій державній установі, у будь-якому органі влади працюють люди, які воліють зробити добру кар’єру, отримати службове підвищення. Але ж є і люди, готові надавати якісні професійні послуги населенню та установам влади».

За словами виконувача обов’язків керівника Управління програм офісу Єврокомісії в Україні Хосе Романа Леона Лори, проект підтримки розвитку української державної служби зосереджений на обміні інформаційним та методичним досвідом спеціалістів. Це допоможе українським управлінцям поліпшити керування процесом розвитку, навчить стратегії «мислення на перспективу» тощо.

Держслужба є джерелом корупції – результати опитування

Тим часом, більшість пересічних українців вважає, що система державного управління не просто найбільш корумпована, а й є джерелом корупції у державі. За даними соціологічних досліджень, що їх провів фонд «Демократичні ініціативи», більше половини опитаних негативно оцінюють роботу державних службовців.

Цікаві спостереження щодо модернізації системи державного управління та держслужби мають експерти Інституту політичної освіти. Інститут щороку проводить навчання для управлінців з різних куточків України, а окремі семінари та лекції за участю європейських експертів відвідують і державні службовці з урядових установ.
Європейська культура, навіть якщо вона і прищеплюється службовцю, – вона повністю «глушиться» першими особами, котрі дають зверху команду
Олександр Солонтай

«Європейці вкладають сюди велику кількість ресурсів, маючи надію, я б сказав, європеїзувати українських службовців. Не політиків, а саме людей, котрі забезпечують стабільність (державної) системи, працюють роками у держслужбі, міністерствах, комітетах, різних відомствах, сподіваючись на їхнє європейське мислення. Але усі ці зусилля виглядають марними, врядування набагато не покращується. Європейська культура, навіть якщо вона і прищеплюється службовцю, – вона повністю «глушиться» першими особами, котрі дають зверху команду. У них повністю відсутня політична воля діяти інакше», – зазначає виконавчий директор Інституту Олександр Солонтай.

За його словами, у держслужбі, в органах місцевого управління на сьогодні переважають корисливі інтереси та політична доцільність. І змінити це завдяки впровадженню європейських проектів навряд чи вдасться, вважає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG