Доступність посилання

ТОП новини

Обама сподівається на Путіна і попереджає Іран


При цьому президент США похвалив Україну за її внесок у ядерне роззброєння
При цьому президент США похвалив Україну за її внесок у ядерне роззброєння
Прага – На другому світовому саміті з ядерної безпеки у південнокорейському Сеулі, де беруть участь чільники понад 50 країн, президент США Барак Обама пообіцяв іти далі шляхом скорочення ядерних озброєнь разом із Росією. Тут глава Білого дому виступив із попередженнями на адресу Ірану та Північної Кореї, маючи на увазі тверду позицію міжнародної спільноти щодо нерозповсюдження ядерної зброї. Під час переговорів зі світовими лідерами в Сеулі Барак Обама похвалив Україну за те, що вона робить внесок у ядерне роззброєння, передаючи свої запаси високозбагаченого урану на безпечну переробку.

У понеділок президент США Барак Обама у рамках Другого світового саміту з ядерної безпеки в Сеулі заявив, що Сполучені Штати готові до подальшого скорочення ядерних потенціалів разом із Росією, з якою Вашингтон уже досягнув у 2010 році принципово нової угоди зі скорочення ядерних потенціалів.

Обама висловив сподівання, що Вашингтон і Москва підуть далі шляхом скорочення стратегічної і тактичної ядерної зброї, про що президент США збирається вести мову з новообраним російським президентом Володимиром Путіним вже у травні.

«Рухаючись уперед, ми продовжимо обговорення з Росією нових кроків, котрі раніше не обговорювалися, скорочення не лише наших стратегічних ядерних озброєнь, а й також тактичних ядерних ракет і боєголовок із резервів. Я з нетерпінням чекаю обговорення цих питань з новообраним президентом Володимиром Путіним, коли ми зустрінемося у травні. Протиракетна оборона також на порядку денному, але я сподіваюся, що це буде співпраця, а не напруженість», – зазначив Барак Обама.

Зустріч на найвищому рівні в Сеулі спрямована, насамперед, на посилення глобальної співпраці, щоб зменшити ризики застосування ядерної зброї, особливо необхідно запобігти застосування її терористами. Проблеми ядерних потенціалів Ірану та Північної Кореї обговорюються в кулуарах цього саміту. Хоча вже напередодні зустрічі світових лідерів Обама попередив Північну Корею з Сеула, що Пхеньян стоїть перед вибором: або ж припинити ядерне озброєння і повністю відмовитися від нього, або ж майже повністю ізолюватися у світі.

Обама попередив Іран щодо «брехні» і похвалив Україну

Президент США в Сеулі наголосив, що у протистоянні щодо ядерної програми Ірану проходить випробовування дипломатичне терпіння й вичерпуються резерви мирних переговорів. Щоправда, Барак Обама не сказав, що станеться, якщо дипломатія зазнає невдачі, але США та його союзник Ізраїль не виключили можливості воєнного удару по ядерних об’єктах Тегерана.

Виступаючи в Сеулі, Барак Обама звинуватив Іран у словесних іграх та «обмані». «Згідно з Угодою щодо нерозповсюдження ядерної зброї (NPT), Іран має право на мирне використання ядерної енергії. Фактично міжнародна спільнота, включно зі США, щоразу пропонує Ірану розвивати програму мирного атому. Але Іран знову і знову відмовляється, і заміст цього стає на шлях заперечень, обману й брехні», – сказав американський президент.

Іран заперечує твердження Заходу про те, що Тегеран має наміри створити свою ядерну зброю. Якраз у понеділок президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад знову виступив на міжнародній конференції з проблем Афганістану в Душанбе з антиамериканськими заявами і змусив делегацію США покинути засідання конференції під час свого виступу.

Під час зустрічі в Сеулі з чільниками Південної Кореї та лідерами держав-учасників президент США Барак Обама кілька разів хвалив Україну, яка, за його словами, «завершила вивезення високозбагаченого урану зі своєї території, чим виконала свої зобов’язання, взяті на останній зустріч з ядерної безпеки у Вашингтоні». Глава Білого дому також зауважив, що Україна є на сьогодні прикладом «забезпечення глобальної ядерної безпеки і запобігання ядерного тероризму».

Якраз перед початком саміту з ядерної безпеки в Сеулі Україна перевезла до Росії, як і було домовлено зі США, останні 20 кілограмів високозбагаченого урану зі своєї території.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG