Доступність посилання

ТОП новини

Янукович ще більше підігріває скандал щодо ув’язнення Тимошенко (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує, що в кулуарах другого саміту з ядерної безпеки, який проходить у південнокорейському Сеулі, хвалять Україну, влада якої підтримала кроки США на ядерне роззброєння та вивезла всі свої запаси високозбагаченого урану до Росії. Газети також повідомили, що празький екзекутор хотів втекти зі вкраденими мільйонами до України через Румунію. Оглядачі у Європі вважають, що Президент Янукович робить все можливе, щоб ще більше підігрівати скандал довкола ув’язнення Юлії Тимошенко.

Австрійська Die Presse зауважує, що «мрії американського президента Обами щодо без’ядерного миру» підтримує «невеличкими успіхами» Україна. «Уряд України у відповідності до угоди з Вашингтоном, вивіз усі запаси високозбагаченого урану за межі країни». Газета інформує, що ці ядерні матеріали українська сторона перевезла, як і домовлялася зі США, до Росії і вони поки-що не знищені, але процес цей ймовірно буде контролюватися людьми з Вашингтону.

Лондонська The Telegraph наголошує, що майже 20 кілограмів високозбагаченого урану, якого досить для створення ядерної зброї, перевезено з України до Росії саме у час початку без’ядерного саміту в Сеулі. «Це заключна партія високозбагаченого урану в рамках дворічної програми ядерного роззброєння колишньої радянської республіки, за якою було заплановано вивезти з України та переробити понад 200 кілограмів високозбагаченого урану», – інформує газета з Лондона.

Ще одна британська газета, Financial Times, наголосила, що серед багатьох країн, які підтримали ініціативу США щодо ядерного роззброєння, «Україна, наприклад, як очікують, оголосить в Сеулі, що вивезла весь свій високозбагачений уран до Росії для переробки».

Чеська IDnes повідомляє, що один із членів екзекуторського уряду Праги Йозеф Вішвадер, «якого підозрюють у привласненні понад 80 мільйонів чеських крон» (близько 40 мільйонів гривень), був затриманий румунською прикордонною поліцією в автомобілі поблизу північно-румунського міста Серет, «де вже намагався переїхати через кордон до України». Газета також повідомляє, що Вішвадер вже опинявся на лаві підсудних у чеському суді в 2005 році за незаконне привласнення державних коштів і втікав того разу до України, фактично, від ув’язнення.

Брюссельське видання NewEurope.eu публікує матеріал під назвою «Тимошенко звинувачена у державній зраді», маючи на увазі ухвалу Верховної Ради України по звіту тимчасової слідчої комісії на чолі з депутатом від Партії регіонів Інною Богословською, коли парламент фактично визнав, що матеріали цієї комісії свідчать про «ознаки у діях Юлії Тимошенко, під час підписання газових контрактів 2009 року з Росією, державної зради». У висновках комісії та ухвалі парламенту йдеться про випадки підкупу Юлією Тимошенко офіційних осіб Міністерства оборони Росії. Брюссельське видання також зазначає, що на тлі загального осуду на Заході кримінально-політичного переслідування лідера опозиції Юлії Тимошенко та вимог про її звільнення, «Президент Віктор Янукович зробив все можливе щоб підлити олії у полум’я скандалу довкола ув’язнення лідера української опозиції». Про це свідчить і згадане рішення парламенту України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG