Доступність посилання

ТОП новини

США готують Україні «сюрприз-Лазаренко»? (європейська преса)


Прага – Оглядачі не виключають, що до кінця 2012 року в Україну може повернутися колишній Прем’єр-міністр Павло Лазаренко, термін ув’язнення якого в американській в’язниці за відмивання грошей уже завершується у листопаді цього року. Експерти не виключають, що в США, де тепер перебуває і колишній охоронець Президента Кучми майор Мельниченко, кулуарно готують якусь нову політичну комбінацію для нинішніх «пташенят Кучми» при владі у Києві.
Деякі видання не виключають тіснішої енергетичної співпраці між Туреччиною та Україною. Аналітики вважають: якщо за 20 років існування СНД воно нічого не дало в плані ефективності економічної співпраці, то й нові утворення на зразок Митного чи Євразійського союзу також служитимуть прикриттям для панування Москви.


Оглядач московської «Независимой газеты» Тетяна Івженко не виключає, що колишній Прем’єр-міністр України Павло Лазаренко «може скоро скласти компанію Юлії Тимошенко». Хоча експерти, яких цитує це видання, не так одностайні щодо ймовірного повернення та впливу Павла Лазаренка на нинішню політичну ситуацію саме фактом своєї появи в Україні. Адже Генпрокуратура України заявила, що ймовірна причетність Тимошенко і Лазаренка до гучних замовних убивств ще потребує уточнення. Та й сам Павло Лазаренко і його адвокати відкидають будь-яку його участь у «кілерських розбірках», які йому «шиють» у Києві, при цьому пов’язуючи все це з Юлією Тимошенко, хоча експерти не виключають якоїсь нової комбінації в США, пов’язаної саме з поверненням Павла Лазаренка в Україну. Адже, як кажуть деякі аналітики, колишній Прем’єр-міністр України добре знає багатьох людей з оточення Президента Кучми, які зараз успішно працюють у владі. Також не виключено комбінацію майора Мельниченка з колишнім прем’єром, адже обидва нині перебувають у США.

Азербайджанська «Зеркало.аз» не виключає наближення «помітних змін в газових схемах у Європі». При цьому видання з Баку повідомляє про активізацію енергетичних переговорів між Туреччиною та Україною. «Туреччина веде переговори з Україною щодо низки енергетичних проектів, включно з використанням українських газових сховищ, про це повідомив чиновник із турецького міністерства енергетики», – пише «Зеркало.аз». Анкара і Київ, як ідеться тут, обговорюють конкретні проекти про спільне використання підземних газових сховищ і будівництво двосторонніх трубопроводів. Турецьке джерело також повідомило, що «може бути розглянуте питання про зберігання в Україні частини нашого газу».

Литовське видання Geopolitika нагадує про минулі 20 років існування Співдружності незалежних держав, котра, окрім пом’якшення наслідків розвалу СРСР, не стала ефективним інструментом співпраці «братніх країн». Видання констатує , що нині СНД «у стані стагнації та гострих суперечностей», і цьому одна з причин – «дволика поведінка Росії, яка часто вирішує проблеми з сусідами на двосторонній основі». Одночасно Росія полегшує собі досягнення своїх цілей на пострадянському просторі з допомогою нових, більш ефективних утворень: Організації Договору з колективної безпеки, ЄврАзЕс, Митного союзу.

Чеська IDNES інформує, з посиланнями на адвоката Юлії Тимошенко Сергія Власенка, що сторона лідера БЮТ готова знову звернутися до німецьких лікарів щодо повторного медичного обстеження ув’язненого лідера української опозиції. «Карл Макс Айнгойпль та Норберт Гаас із берлінської клініки «Шаріте» мають знову приїхати, ми будемо їх про це просити. Третя постіль у камері Тимошенко, погане лікування і небажання перевезти засуджену до спеціалізованої клініки – все це свідчить про те, що влада не бажає, щоб Тимошенко залишилася живою», – заявив Сергій Власенко, якого цитує газета з Праги.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG