Доступність посилання

ТОП новини

Колишній командувач армії Туреччини відкидає звинувачення у змові


Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил Туреччини, відставний генерал Ількер Башбуг заявив сьогодні, що відмовляється від захисту й не захищатиме сам себе на процесі за звинуваченнями в противладній змові, які він назвав «комедією некомпетентності».

Як сказав він на суді, що відбувається у в’язниці особливого режиму в Сіліврі неподалік Стамбула, ці звинувачення спрямовані не проти нього самого, а проти всіх Збройних сил країни.

Ількер Башбуг – найвищий військовий поміж сотень прихильників світського розвитку держави, яких нині звинувачують у тероризмі і змові для скинення влади прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана та його Партії справедливості і розвитку, що має ісламістське коріння.

68-річний Башбуг, який командував турецьким військом у 2008–2010 роках, а від січня перебуває під вартою, не визнає своєї вини в так званій «справі Ерґенекон», у якій ідеться про нібито противладну організацію в складі військових та представників широких кіл інтелігенції.

Загалом у Туреччині розслідують кілька подібних справ, у яких стверджується про змови проти нинішньої влади, що керує країною з 2003 року.

Військові в Туреччині традиційно вважають себе захисниками світського курсу країни і в 1960–80-х роках тричі влаштовували військові перевороти, коли, на їхню думку, до влади наближалися ісламісти. Але після приходу до влади Ердогана й його партії, яка веде свою історію теж із ісламістських кіл, вплив військових у Туреччині значно зменшився.
XS
SM
MD
LG