Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна безпека: президент США між Пхеньяном і Москвою


Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама вимагає від керівництва Північної Кореї відмовився від проведення випробувань балістичних ракет. Він попередив Пхеньян про можливі наслідки цих випробувань, запланованих на квітень. Тим часом, у США обговорюють неофіційну обіцянку Барака Обами своєму російському колезі Дмитру Медведєву бути гнучкішим у питанні системи протиракетної оборони.

Оголошення про наступні випробування Пхеньян зробив невдовзі після того, як пообіцяв Вашингтонові заморозити ядерну програму і відтак не проводити жодних нових випробувань. За це Америка погодилася надати чверть мільйона тонн продовольства.

Тим гострішою була реакція президента США на повідомлення про наступний запуск Пхеньяном супутника, як вважають, за допомогою балістичної ракети. Барак Обама рішуче засудив цей войовничий крок, що його світова спільнота сприйняла як провокацію, бо це є порушенням резолюції Ради Безпеки ООН, яка забороняє подібні випробування.

Барак Обама звернувся безпосередньо до правителів Північної Кореї, чого досі не робив.

Ми кажемо Пхеньянові – майте мужність обрати мир і надати краще життя народові Північної Кореї
Барак Обама
«Мусите знати, що жодних винагород за провокації не буде, – сказав президент. – Ті часи минулися. Я кажу лідерам у Пхеньяні: перед вами є вибір. Це рішення, яке ви мусите зробити. Сьогодні ми кажемо Пхеньянові – майте мужність обрати мир і надати краще життя народові Північної Кореї».

У Сеулі Обама мав окрему зустріч з китайським президентом Ху Цзіньтао і прохав, щоб Китай використав свій вплив на Північну Корею і примусив її змінити агресивну поведінку.

Барак Обама і Дмитро Медведєв
Барак Обама і Дмитро Медведєв
Скандал із мікрофоном

Між тим, У Сполучених Штатах жваво коментують приватний діалог Обами з Дмитром Медведєвим, що його почув увесь світ завдяки відкритому мікрофонові.

Президент США пообіцяв бути «гнучкішим» щодо подальшої долі системи протиракетної оборони, але лише після перемоги на листопадових виборах, тож він закликає Москву дати йому час або «простір», як він висловився.

Після мого переобрання я матиму більше гнучкості...Щодо всіх питань, але особливо щодо протиракетної оборони
Барак Обама
«Це мої останні вибори. Після мого переобрання я матиму більше гнучкості...Щодо всіх питань, але особливо щодо протиракетної оборони, це може бути вирішене, але важливо, щоб [Путін] дав мені час», – сказав Обама Медведєву.

«Так, я зрозумів, – відповів на це Дмитро Медведєв. – Я перекажу цю інформацію Володимирові [Путіну]».

«Оскільки 2012 є роком виборів в обох країнах, то це явно не той рік, коли ми досягнемо домовленості», – пояснює Бенджамін Родс, заступник голови Ради національної безпеки при Білому домі.

Росія, як відомо, категорично заперечує проти розгортання американської системи.

Обама сигналізував, що він піде на поступки Росії щодо протиракетної оборони
Мітт Ромні
Мітт Ромні, лідер республіканських передвиборних перегонів, сказав, що висловлювання президента показують його справжні наміри. За його словами, «президент Обама сигналізував, що він піде на поступки Росії щодо протиракетної оборони».

Цікаво було б знати – скільком іншим країнам президент пообіцяв бути значно гнучкішим?
Ньют Ґінґріч
«Цікаво було б знати – скільком іншим країнам президент пообіцяв бути значно гнучкішим ранком того дня, коли він не мусить відповідати американському народові?» – саркастично зауважив інший кандидат Ньют Ґінґріч, колишній спікер Палати представників в інтерв’ю телемережі новин CNN.

Конгресмен Майк Тернер, голова підкомісії Палати представників з питань стратегічних сил, надіслав Обамі письмове попередження, що Конгрес заблокує будь-яку спробу послабити засоби протиракетного захисту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG