Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція запропонує кандидатуру Катерини Левченко на посаду омбудсмена – Томенко


Левченко нині очолює правозахисний центр «Ла Страда – Україна»
Левченко нині очолює правозахисний центр «Ла Страда – Україна»
Опозиційні фракції у парламенті підтримають кандидатуру Катерини Левченко на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Про це інформує «УНІАН» із посиланням на віце-спікера Миколу Томенка.

За його словами, зустріч із Левченко вже відбулася на засіданні фракції «БЮТ-Батьківщина», і він сподівається, що депутати зберуть відповідні підписи для того, щоб у сесійній залі «звучало дві позиції того, як повинен діяти інститут уповноваженого в Україні».

Микола Томенко наголосив, що парламентська опозиція загалом і фракція БЮТБ зокрема «завжди відстоювали ту позицію, що в цивілізованій демократичній країні уповноважений із прав людини не повинен представляти інтереси держави, влади чи партій».

Віце-спікер також назвав парадоксальним той факт, що парламентська більшість вдруге пропонуватиме кандидатуру урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерії Лутковської, яка «захищала Українську державу від суспільства і громадян».

15 березня під час голосування за нового омбудсмена жодна кандидатура не набрала необхідної кількості голосів. Кандидат від опозиційних фракцій, правозахисник Євген Захаров отримав 134 голоси, кандидат від більшості, урядова уповноважена у Європейському суді з прав людини Валерія Лутковська набрала 212 голосів депутатів – за необхідних 226.

Пізніше Євген Захаров заявив, що не буде повторно балотуватися на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Напередодні спікер Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що голосування за омбудсмена відбудеться 24 квітня.

Катерина Левченко нині є президентом Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна».
XS
SM
MD
LG