Доступність посилання

ТОП новини

Росія тисне транзитом газу


Нинішнє скорочення поставок газу з боку Росії має політичний характер – експерт
Нинішнє скорочення поставок газу з боку Росії має політичний характер – експерт
Росія вдвічі скоротила транзит газу українською територією. Про це заявляють у компанії «Нафтогаз». Таким чином, на думку експертів, Москва намагається тиснути на Київ у перебігу нинішніх газових переговорів. І якщо така тенденція збережеться, за цей рік Україна недоотримає близько 20% прибутку від прокачування газу.

Минулої доби Росія недопоставила близько 180 мільйонів кубометрів газу, цієї – 200. При цьому плановий обсяг транзиту становить близько 400 кубів. Заступник голови правління «Нафтогазу» Вадим Чупрун пов’язує скорочення транзиту з низьким споживанням палива в Європі.

Нинішнє скорочення поставок газу з боку Росії має політичний характер, говорить Радіо Свобода експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. Разом з тим, на його думку, за нинішніх умов Москва не має можливості значно скоротити транзит.
У ході важких газових переговорів Росія демонструє свою силу. Мовляв, ми можемо обійтися без української труби
Юрій Корольчук

«У ході важких газових переговорів Росія демонструє свою силу, – зазначає експерт. – Мовляв, ми можемо обійтися без української труби, і перекинути необхідні обсяги газу на інші газопроводи. У першу чергу, це газопровід «Ямал-Європа» та «Північний потік». Хоча, варто зауважити, що через Україну російський газ поступає в інші країни – це центральноєвропейські країни, а також Італія та Австрія. А через «Ямал-Європа» і «Північний потік» газ поступає у Німеччину і Північну Європу».

Україна може недотримати 20% прибутку

Із тим, що нинішнє скорочення обсягів транзиту газу через українську територію є тиском з боку Росії і демонстрацією дій, які очікуються, якщо Київ буде непоступливим у газових переговорах погоджується і президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Але, каже він, навіть, якщо Москва отримає бажане, це не убезпечить Київ від скорочення транзиту газу.
Білорусь, яка вже повністю віддала свою газотранспортну систему, теж не має ніяких гарантій щодо завантаження своєї системи
Олександр Тодійчук

«Навіть приватизація «Газпромом» «Укртрансгазу» не дає ніяких гарантій, – зауважує Тодійчук. – Нещодавно керівництво Росії сказало, що максимально буде завантажуватися «Північний» і, якщо буде створений, «Південний потік», і скорочуватимуться обсяги транзиту через Білорусь, Польщу та Україну. Білорусь, яка вже повністю віддала свою газотранспортну систему, теж не має ніяких гарантій щодо завантаження своєї системи».

За рік Україна прокачує близько 100 мільярдів російського газу на Захід. За нинішніми тарифами Україна отримує за це 3 мільярди доларів. Якщо ж нинішня тенденція збережеться, то, за підрахунками експертів, Київ може недоотримати 600 мільйонів доларів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG