Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина скорочує закупівлі нафти в Ірану


Турецька національна нафтохімічна компанія Tüpraş оголосила сьогодні, що скоротила закупівлі нафти в Ірану на 20 відсотків, щоб уникнути санкцій США щодо іранської нафти.

Туреччина досі імпортувала з Ірану близько третини споживаної нафти.

Минулого тижня Сполучені Штати вже надали виняток зі свого режиму санкцій проти Ірану 11 країнам, заявивши, що ці країни вживають кроків, щоб зменшити свою залежність від іранської нафти.

За новим законодавством США про ще суворіші санкції проти Ірану Вашингтон має вживати заходів проти іноземних компаній і фінансових установ, які мають справи з центральним банком Ірану, а саме він переважно обслуговує операції закупівель іранської нафти.

США, як і ще деякі країни, а також ЄС, мають власні санкції проти Ірану на додаток до вже чотирьох пакетів міжнародних санкцій, накладених Радою безпеки ООН, через сумнівну іранську ядерну програму. Світова спільнота має підозри, що Іран під прикриттям заяв про мирну програму насправді прагне здобути ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає й тим часом усе нарощує цю програму.
XS
SM
MD
LG