Доступність посилання

ТОП новини

«Україна порушує правові зобов’язання» – представник ООН


Київ – У четвер Державна прикордонна служба не пропустила на територію України Оксану Мальовану – колишнього прес-секретаря екс-президента Киргизстану. Європейський суд з прав людини застосував Правило 39, яким заборонив примусово видворяти Оксану Мальовану з території України та закликав забезпечити доступ до процедури надання їй статусу біженця. Однак заяву про надання такого статусу відхилили. Після цього Оксана Мальована вирушила до Грузії.

Уряд Киргизстану звинувачує Оксану Мальовану у причетності до загибелі людей під час зміни влади в цій країні. Саме тому вона звернулася до уряду України з проханням надати їй політичний притулок. Однак їй відмовили на підставі того, що Мальована намагалася перетнути кордон під чужим прізвищем – Подольська.

Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман вважає, що це не могло бути достатньою підставою, щоб не пустити Оксану Мальовану на територію України.

«Такого роду формалізм є абсолютно неприйнятним, оскільки на той момент в аеропорті Бориспіль не було черги тих, хто шукав притулку, і всі чудово знали, яке її справжнє прізвище, вона цим прізвищем назвалася, виклала свою проблему у заяві про надання статусу біженця, яку передала міграційній службі, і тому не допустити особу через таку формальну причину було несправедливо і незаконно», – каже правозахисник.

«Питання достовірності документів є другорядним» – співробітник ООН

Олександра Маковська, радник з питань громадської інформації Агенції ООН у справах біженців заявила, що Україна порушила свої правові зобов’язання перед Європейським судом з прав людини.

«Немає значення, під яким прізвищем людина звертається про надання їй статусу біженця або які вона має документи. Має значення те, що особа висловлює страх бути повернутою на батьківщину, і, за відповідними процедурами, потрібно розглянути справу по суті, оскільки багато шукачів статусу біженця не мають можливості покинути країни свого громадянського походження з документами. Вони рятуються від переслідування і залишають країну, де їхньому життю загрожує небезпека, у спосіб, який їм доступним. Питання достовірності документів є другорядним», – пояснює Олександра Маковська.

Щодо того, що розпорядження Страсбурзького суду немовби надійшло запізно, Олександра Маковська відповідає, що насправді часу було достатньо, адже Правило 39 було надіслано близько дев’ятнадцятої години, а літак до Грузії здійнявся в повітря о двадцять першій.

«Мальована перетнути кордон не намагалася» – прикордонники

Натомість Державна прикордонна служба заявляє, що громадянка із прізвищем Мальована перетнути кордон не намагалася. Стосовно того, чи зверталася до них жінка на прізвище Подольска, прикордонники кажуть, що не мають такої інформації.

Урядова уповноважена в Європейському суді з прав людини Валерія Лутковська коментувати цю заяву відмовляється.

«Я знаю, що ситуація була трошки іншою, але я коментувати це не можу. В даному випадку це офіційне повідомлення органів виконавчої влади, я так само є представником виконавчої влади, і з ними я буду розбиратися іншими шляхами», – заявила вона.

Зараз Оксана Мальована перебуває в Тбілісі, де вирішується питання про надання їй, її синові та чоловікові, що перебувають разом з нею, статусу біженців, повідомив Радіо Свобода омбудсмен Грузії Ґеорґі Тугуш.

Матеріал підготували Євгенія Олійник і Микола Закалюжний

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG