Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея: США «надмірно реагують» на пуск ракети


Північна Корея звинуватила в суботу Сполучені Штати Америки в «надмірній реакції» на плани Пхеньяна запустити ракету, офіційно зі штучним супутником Землі.

Як заявив представник Міністерства закордонних справ Північної Кореї, якщо США припинять постачати продовольство, то вся домовленість із ними втратить чинність.

Днями у США оголосили, що Вашингтон тимчасово припиняє виконувати домовленість надавати Північній Кореї харчову допомогу через рішучість Пхеньяна запустити космічну ракету наступного місяця.

Як сказав членам Конгресу чільний представник Міністерства оборони з питань азійсько-тихоокеанського регіону Пітер Лавой, рішення Північної Кореї здійснити такий запуск є порушенням цієї домовленості, яка з північнокорейського боку передбачає, зокрема, мораторій на ракетні випробування.

Північна Корея в середині цього місяця оголосила, що має намір здійснити запуск штучного супутника Землі в період приблизно між 12 і 16 квітня, присвятивши його 100-річчю з дня народження засновника комуністичної держави і її першого керівника Кім Ір Сена, й відтак не раз відкидала численні заклики відмовитися від цього. Пхеньян наполягає, що це суто наукове дослідження. Світова спільнота вважає, що йдеться насправді про приховане випробування балістичної ракети, заборонене для Північної Кореї резолюцією Ради безпеки ООН, яке стане загрозою мирові в регіоні.

Наприкінці лютого США і Північна Корея досягли домовленості, за якими Пхеньян погодився заморозити частину своєї ядерної програми й дотримуватися мораторію на ракетні випробування в обмін на 240 тисяч тонн харчової допомоги від Вашингтона, яка має бути призначена для дітей і вагітних жінок.
XS
SM
MD
LG