Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко – ще один суд чи лікування в Німеччині? (світова преса)


Прага – Низка впливових європейських газет активно обговорюють ймовірність лікування у німецькій клініці в Берліні лідера української опозиції в ув’язненні Юлії Тимошенко. У Німеччині навіть стверджують, що справою цієї опікується особисто канцлер Анґела Меркель. Газети також висвітлюють візит до Берліна минулої суботи заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна і його розмови з журналістами, у якій він не лише називав минулорічний вирок суду щодо Тимошенко обґрунтованим, а й повідомив про нібито наявні у Генпрокуратури факти причетності Тимошенко до замовного вбивства у 1996 році депутата Верховної Ради Євгена Щербаня. Оглядачі розмірковують над тим, що ж чекає Юлію Тимошенко найближчими днями – лікування у Німеччині, чи новий судовий процес в Харкові? Низка видань прогнозують наслідки посилення «газового тиску» Москви на Київ та перспективи підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

Лондонська Financial Times інформує про розмову з заступником Генерального прокурора України Ренатом Кузьміним, який повідомив, що його відомство досліджує факти нібито причетності Юлії Тимошенко до замовного вбивства народного депутата України Євгена Щербаня. Кузьмін стверджує, що Генпрокуратура вивчає факти щодо нібито перерахування грошей вбивцям Щербаня, яке здійснювали компанії, контрольовані Юлією Тимошенко і її партнером Павлом Лазаренком. Видання також наводить заперечення з приводу цих тверджень Кузьміна з боку адвоката Тимошенко Сергія Власенка, який називає такі дії Генпрокуратури «пропагандою» і намаганням очорнити Тимошенко. Кузьмін же у розмові з лондонським виданням звинувачує Захід у «подвійних стандартах», коли там готові судити своїх політиків за злочини, а не дозволяють поставити перед судом Тимошенко. «Що ви на Заході розумієте під політичним переслідуванням? Чи означає це, що лідер опозиції не може постати перед судом навіть за вбивство? За вашою логікою, ці люди вищі від закону? На думку прокуратури, ніхто не може бути вищим від закону», – резюмує представник Генпрокуратури України. Кузьмін також повідомив британське видання, що Юлія Тимошенко була предметом «приблизно десяти» інших розслідувань і одну справу, щодо ухиляння від сплати податків вже передано до суду. Оглядачі Financial Times наголошують, що на Заході судове переслідування Тимошенко однозначно називають «політично мотивованим» та вимагають звільнення лідера опозиції та інших її політичних соратників. Справа Тимошенко загрожує блокуванням в ЄС підписання та ратифікації угоди про асоціацію з Україною.

Чеська Lidove noviny інформує, що «Німеччина веде переговори з Україною про лікування Юлії Тимошенко в берлінській клініці. Газета цитує речника німецького уряду, котра заявила, що «німецька влада веде переговори з українським урядом про можливість лікування Юлії Тимошенко в Берліні». Не вдаючись у деталі, як зауважує чеська газета, українська прокуратура погоджується з лікуванням Юлії Тимошенко за мажами Качанівської в’язниці.

Російська «Комерсант» стверджує, що «Україна обміняє Тимошенко на зону вільної торгівлі з ЄС», маючи на увазі ймовірність перевезення лідера опозиції за межі України для лікування в Німеччині. Газета з Москви вважає також, що українська влада напередодні Євро-2012 має всі підстави проявити тут догідливість та наголошує про такі переговори заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна в Берліні. Видання зауважує, що Кузьмін навіть не втримався в суботу і зазначив німцям про наявність в Україні ще приблизно 150 жінок-в’язнів із таким же діагнозом, як і в Тимошенко, котрих до Німеччини підлікуватися не запрошують.

The Wall Street Journal розмірковує над тим, чи витримає Україна і влада Президента Януковича посилення «газового тиску» з боку Москви, що проявляється у значному зниженні цими днями транзиту російського газу через українську ГТС та подальшим зростанням ціни на російський газ для Києва. Впливове видання наголошує, що Росія нарощує тиск проти України, щоб взяти під контроль українську систему газогонів та втягнути Київ у політико-економічні структури під контролем Москви – Митний союз та новостворюваний з ініціативи Кремля Євразійський економічний союз. Експерти не виключають, що влада Президента Януковича врешті поступиться своєю ГТС російському «Газпромові» задля отримання дешевшого російського газу.

Президент Естонії Томас Генрік Ільвес оприлюднив на сторінках сайту американського дослідницького центру Гувера, Hoover Institution, що в Стенфордському університеті, розлогу статтю про загрози існуванню ЄС у зв’язку з нинішніми фінансово-економічними труднощами спільноти та глобальною переорієнтацією світових гравців на кшталт США. Президент Естонії пише про свою незгоду з розколом Європейського Союзу на так звану «двошвидкісну Європу» та приниження при цьому країн-членів зі Східної Європи і закликає всі країни-члени ЄС до «справжньої європейської солідарності» та гри всіх країн «за єдиними правилами», а не породжувати «привидів 30-х років» нинішнім «популізмом» про бідні й багаті країни ЄС.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG