Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина сподівається на дозвіл лікувати Тимошенко у своїй клініці


Берлін – Німецькі лікарі берлінської клініки Charite готові надавати медичну допомогу колишньому Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко. Про це офіційно повідомляє клініка, утримуючись при цьому від зайвих коментарів.

Цими днями стало відомо, що, за рішенням української Генпрокуратури, Тимошенко лікуватимуть у спеціалізованій медичній установі за межами Качанівської колонії. Одночасно наразі тривають переговори між німецьким урядом та Україною щодо можливого лікування Тимошенко у берлінській клініці.

За словами одного з речників Міністерства закордонних справ Німеччини, їхнє відомство та німецьке посольство у Києві досить ясно дали зрозуміти українській стороні, що у німецькій клініці колишня українська Прем’єр-міністр отримає належний рівень лікування. Власне, німецькі лікарі на запитання Радіо Свобода з цього приводу не дали жодного коментаря.

Як зазначають німецькі ЗМІ, днями перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін відвідав з цього приводу Німеччину. За словами речника німецького уряду Штефана Зайберта, Німеччина сподівається, що переговори з Україною будуть вдалими і Тимошенко зможе пройти відповідне медичне лікування у Німеччині. «Питання, чи зможе вона в Німеччині потім залишитись, Зайберт залишив відкритим», – пише видання Spiegel.

За словами німецьких експертів, відмова у невідкладній допомозі Тимошенко є знущанням над людськими правами. Німецький експерт з питань східноєвропейської політики Георг Шірмбек у виданні Neue Osnabrücker Zeitung прокоментував ситуацію, зважаючи й на Євро-2012 таким чином, що для Європи є неприйнятим проведення чемпіонату в країні, в якій людські права «топчуть ногами». У то й же час експерти вважають, що вже саме рішення України надати спеціалізовану медичну допомогу Тимошенко є певним кроком уперед.

Експерт із об’єднання наукових та політичних досліджень Німеччини Сьюзан Стюард прокоментувала ситуацію для Радіо Свобода. «Як і Німеччина, так і Європейський Союз хотіли б і надалі розвивати співпрацю з Україною, – зазначає вона. – Перспективи щодо ратифікації та підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом залежать від політичної поведінки України. Мова у першу чергу йде про стан здоров’я Тимошенко та забезпечення для неї належних умов лікування»

Сьюзан Стюард також наголосила, що вжиті заходи щодо негайного спеціалізованого лікування були б певним позитивним сигналом щодо наявності законності в Україні, якої в останній час бракує.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG