Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012: інвестиції в майбутнє України чи збитковий проект?


Київ – Вісімдесят відсотків коштів, передбачених на підготовку та проведення Євро-2012 – бюджетні. Про це повідомив голова підкомітету Верховної Ради з питань підготовки та проведення фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні, регіонал Олександр Зац. Чемпіонат не окупить витрати державного бюджету на його підготовку, впевнені фінансові експерти, а навпаки – стане для України серйозним борговим навантаженням.

На підготовку та проведення Євро 2012 держава витратила близько 80 мільярдів гривень, заявив голова підкомітету з питань підготовки та проведення фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Олександр Зац. Однак, за його словами, це не витрати, а вкладення в майбутнє.
Є ще нематеріальна складова. Софію, коли будували, це була інвестиція чи затрата? Тоді мабуть думали, що затрата, а насправді – інвестиція в майбутнє
Олександр Зац

«Я вважаю, що ми ці питання в неправильну площину переводимо, скільки ми витратили, а чи отримаємо більше? Але ж є ще нематеріальна складова, яку не можна не враховувати. Софію, коли будували, це була інвестиція чи затрата? Тоді мабуть думали, що затрата, а насправді – інвестиція в майбутнє. Що стосується Державної цільової програми підготовки і проведення чемпіонату Європи по футболу, то витрати становлять близько 100 мільярдів гривень. З них приблизно 80% – це державні кошти, тобто це левова частка», – сказав Зац.

«Витратний проект, який ніколи не окупиться»

Це – лише прямі затрати бюджету, говорить фінансовий аналітик Ерік Найман. За роки підготовки з держбюджету на ці цілі пішло 35 мільярдів гривень або 4 мільярди доларів. Звичайно, окупитися такі витрати держскарбниці зможуть дуже нескоро, говорить експерт.
Дуже часто проведення таких заходів стає великим борговим навантаженням. Адже звідки ми взяли ці 4 мільярди доларів? Ми їх взяли в борг!
Ерік Найман

«Доходи, яких можна чекати надходжень: в Україну під час Євро зайде близько 500 мільйонів доларів, більш зважена оцінка – 300 мільйонів. Тож, у будь-якому разі очікувати, що це золотий дощ, який проллється на Україну і після Євро-2012 українська економіка відродиться як фенікс із попелу… Скоріше навпаки: дуже часто проведення таких заходів стає великим борговим навантаженням. Адже звідки ми взяли ці 4 мільярди доларів? Ми їх взяли в борг!» – наголосив експерт.

Нацбанк оцінює дохід, який Україна отримає від проведення Євро-2012, в 1 мільярд доларів, зазначає екс-міністр фінансів Ігор Уманський. Однак ця сума теж не є відповідною видаткам.

«Це витратний проект, який напевно ніколи не окупиться. Він ліг важким тягарем на державний бюджет», – наголошує Уманський.

Не бити туристів цінами по голові

Раніше передбачалося, що 80% коштів на проведення чемпіонату нададуть інвестори. Однак інвестиційного буму не сталося, і тепер цифри абсолютно протилежні: більшість вкладень – державні, говорить екс-голова агентства з підготовки до Євро-2012 Євген Червоненко. Тож у цій ситуації головне – достойно провести чемпіонат і не накручувати ціни, намагаючись відбити затрати, вважає він.

«Тепер все залежить від того, чи навчимося ми говорити «Привіт!» туристам, а не бити їх цінами по голові одразу і з розгону, щоб і їм, і їхнім дітям відбити бажання сюди їздити», – каже Червоненко.

На час проведення Євро ціни в Україні будуть вищими, ніж в Європі, а сервіс – нижчим, говорять експерти з турбізнесу. Більшість національних збірних, що гратимуть в Україні, вже повідомили, що житимуть у Польщі. Раніше Агентство України з туризму та курортів повідомляло: на чемпіонат Україна очікує близько мільйона туристів.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG