Доступність посилання

ТОП новини

Звільнений директор музею закликає до нового слідства у справі про зниклі в уряді полотна Глущенка


Звільнений напередодні директор Національного художнього музею України Анатолій Мельник сподівається на нове слідство у справі двох зниклих картин, наданих урядові музеєм для експонування. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Експертиза була на початку тижня і виявила, що це не ті твори, які ми їм давали. Це твори, створені в цьому столітті, після 2000 року», – зазначив Анатолій Мельник.

«Я розумію, що не можна кидати тінь в цілому на Кабінет Міністрів. Це треба виявити одну особу, чи дві, хто там цим займався. Напевне, це більше, ніж одна особа, бо хтось ще займався підробкою», – вважає музейник.

У 2010 році Національний художній музей вперше заявив про те, що Кабінет Міністрів відмовляється повернути музею справжні роботи імпресіоніста Микола Глущенка «Дніпровські далі» і «Село біля річки», страхову вартість яких оцінюють у понад мільйон гривень.

Відтоді провели кілька експертиз. Втім, за даними Анатолія Мельника, на початку цього року міліція відмовила у порушенні кримінальної справи.

Минулого тижня уряд спростував інформацію про крадіжку з Секретаріату Кабінету Міністрів картин Глущенка, оприлюднену раніше у низці ЗМІ.

Водночас у четвер Анатолія Мельника звільнили з посади директора Національного художнього музею. Він сам пов’язує своє звільнення зокрема з тим, що публічно закликав до повернення картин.

Міністерство культури України пояснило звільнення Анатолія Мельника невиконанням «планових показників» з відвідування музею та неналежними умовами зберігання ікон. Мельник, який керував Національним художнім музеєм України протягом останніх 12 років, з цією критикою не погоджується.
XS
SM
MD
LG