Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську, попри заборону суду, мітингують на підтримку опозиційної газети


Акція на підтримку газети «Ліца»
Акція на підтримку газети «Ліца»
У Дніпропетровську люди вийшли на захист опозиційної газети «Ліца». Акція протесту, у якій взяло участь більше ста осіб – читачів, громадських активістів – відбулася під стінами Амур-Нижньодніпровського райсуду Дніпропетровська.

Тут триває слухання справи, у якій газета виступає відповідачем. Бізнесмена Борис Філатов, який називає себе «особистим другом губернатора», позивається до газети і вимагає від видання 950 тисяч гривень компенсації за неправдиві, за його словами, публікації.

На думку учасників пікету, за цим позовом може стояти влада, яка намагається позбутися опозиційного видання. Учасники акції розгорнули плакати з написами «Політрепресіям – ні!» та «Свободу слова!», а також тримали в руках свіжий номер видання.

Водночас сам позивач Борис Філатов сьогодні поширив заяву, у якій зазначив, що вирішення конфлікту з газетою «можливе тільки в судово-правовій площині», і спростував інформацію про те, що за його судовим позовом стоїть влада.

«Пані Гарагуц та її представникам дані всі можливості, щоб довести опубліковані щодо мене відомості. Якщо ж їм цього зробити не вдасться, доведеться відповісти за надруковану брехню», – йдеться у заяві Філатова.

Акція у Дніпропетровську тривала попри судову заборону. Як повідомив Радіо Свобода один із її ініціаторів Костянтин Писаревський, напередодні ввечері Дніпропетровський окружний адміністративний суд заборонив проведення мітингу, активісти оскаржити це рішення не встигли.

«Я подав заявку 4 квітня, а 5-го ввечері вони винесли рішення. Нам пояснили, що це не ті місця, де можна збиратися, начебто тут може бути громадська небезпека. Ми бачимо, що адміністративні суди , які кажуть, що завалені справами, в даному випадку показали, що можуть дуже оперативно працювати. Це вже боротьба не за газету, а за громадянські права в регіоні», – заявив активіст.

Будівлю суду сьогодні посилено охороняє міліція. Протестувальників, які хотіли бути присутніми на судовому засіданні, до зали не впустили, хоча процес не є закритим.

Конфлікт навколо газети «Ліца» у Дніпропетровську триває з минулого року. Відомий місцевий журналіст, бізнесмен та юрист Борис Філатов судиться з головним редактором видання Оленою Гарагуц через, як він вважає, наклепницькі публікації і вимагає компенсації моральних збитків. Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпропетровська розглядає цю справу з 23 березня.
XS
SM
MD
LG