Доступність посилання

ТОП новини

Київські острови: зелені чи кам’яні?


Київ ­– Київська влада заявляє, що не допустить забудови лісових масивів на островах міста. Однак у їхніх прибережних зонах виростають котеджі, а експерти та деякі міські депутати заявляють про існування планів на центральні острови столиці з боку великих забудовників, зокрема – з оточення Президента. Натомість забудовники такі заяви відкидають.

Дніпровські острови у центрі Києва – це понад три тисячі гектарів заплавного лісу, де залюбки відпочивають кияни. Більшість островів є заповідними, на них збереглися десятки рідкісних видів рослин та тварин, повідомляють у Київському еколого-культурному центрі. Фахівці центру зауважують, що острови належать до категорії міських лісів, які в Європі вважають найціннішими зеленими насадженнями.

Попри це їхню землю активно роздають під забудову, повідомляє еколог Іван Парнікоза. Він назвав Радіо Свобода приклади, коли на місці лісу найчастіше з’являються будівельні паркани.

«Тягнуть пазурі й на острови Гідропарку»

«Найбільший наш головний біль – це Жуків острів, Київрада зменшила його заповідну територію і навіть перестала зараховувати до островів. Друга проблемна точка – острів Муромець навпроти Оболоні. Там дедалі більше котеджів невідомих власників, на спорудження яких начебто є рішення Київради. Тягнуть пазурі й на острови Гідропарку, де за результатами конкурсу розвитку київських островів позначена якась щільна забудова», – пояснює еколог.

Благоустроєм київських островів опікується підпорядковане київській владі КП «Плесо», яке також має право надавати землю та будівлі на островах в оренду. Однак на запит Радіо Свобода підприємство відмовилося назвати жодного власника будівництва та користувача землі на островах.

«Інформація про оренду ділянок на землях водного фонду у КП «Плесо» відсутня, підприємство не має повноважень щодо контролю за дотриманням законодавства, зокрема – щодо демонтажу тимчасових споруд», ішлося у письмовій відповіді КП «Плесо». Разом з тим, на підприємстві кажуть, що перевіряють свою територію, а про виявлені правопорушення інформують правоохоронців.

«У принципі в нашій країні все можна зробити»

Однак саме через КП «Плесо» забудовники отримують можливість будуватися на київських островах. Про це розповів Радіо Свобода
працівник однієї із інвестиційних компаній, який побажав залишитися невідомим. Водночас він окреслив схеми такої забудови і деяких її власників.

«У принципі в нашій країні все можна зробити. «Плесо» може видати в оренду ділянку узбережжя. А далі під виглядом благоустрою території можна щось збудувати».

Співрозмовник Радіо Свобода визнає, що за таким принципом будуються на островах лише ті, хто має адміністративний ресурс. Він констатує, що серед забудовників немає жодного іноземного, однак нібито присутні компанії, які пов’язують з родиною Віктора Януковича.

«Найцікавішим є Труханів острів, на якому є все необхідне. Там планують будуватися українські компанії, власне кажучи – «сім’я». Вони будуватимуть житлові квартали з розважальною інфраструктурою. Таке собі містечко», – стверджує працівник однієї із інвестиційних компаній.

Колишні працівники КМДА розповідають, що син чинного Президента Олександр Янукович, якому належить будівельна компанія «МАКО», нібито отримав велику ділянку разом із кафе «Мисливець» у районі Гідропарку. Серед інших людей, які мають по декілька гектарів лісу на островах, екс-чиновники назвали кілька депутатів Київради всіх фракцій.

У компаніях Олександра Януковича та Ахметова заперечують

Натомість компанія «МАКО» офіційно заперечила інформацію про те, що має будівельні проекти на київських островах.

Про причетність місцевих депутатів та низки представників великого бізнесу до забудови островів говорить і заступник голови фракції «Удар» у Київраді Наталія Новак.

Інші депутати Київради серед претендентів на забудову називають бізнесмена Ріната Ахметова, зокрема, його будівельну компанію «Еста-холдинг». Незалежні екологи припускають, що саме тому на конкурсах на проект розвитку київських островів два роки поспіль перемагають проекти, які передбачають щільну забудову островів Венеціанський і Долобецький в районі Гідропарку.

Однак на запитання Радіо Свобода прес-секретар «Еста-холдингу» Марина Макарова наголосила, що жодних будівельних проектів у Гідропарку та островах у цілому компанія не має і не планує.

Днями у Києві відбулася ще одна подія, яка, на думку екологів, може заохотити будівництво на островах – «Інвестиційний форум», організований КМДА. Виявилося, що частина ділянок, які місцева влада на форумі пропонувала інвесторам під забудову, розташовані на островах у заповідній зоні, пише заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

На дніпрових островах не може будуватися нічого, крім тимчасових споруд, які мають рекреаційне призначення, заявив Радіо Свобода заступник начальника київського міського управління архітектури Андрій Куделін.

«Острови затоплюються, тому для капітального будівництва треба намивати величезну товщу ґрунту, а це неприпустимо. Мова йде про те, що для міста з трьома мільйонами населенням є великою потреба в рекреації. Для цього навіть всіх островів буде замало. Наше управління відстоює збереження рекреаційної функції за всіма островами», – наполягає Андрій Куделін.

Замість малого бізнесу великий?

Однак саме тимчасові кафе та інші малі архітектурні форми, що належать представникам малого бізнесу, прибирають з островів. Зокрема, КП «Плесо» упродовж ороку зверталося до влади столиці з вимогою демонтувати 34 малі архітектурні форми. Прес-секретар Центрального штабу порятунку українського бізнесу Станіслав Швецов вважає, що таким чином розчищають місце для великих будівельних проектів. Серед найбільших майбутніх забудовників, окрім вже згаданих, Швецов називає чинного голову КМДА Олександра Попова.

Натомість у Головкиївархітектурі це спростовують і підкреслюють, що не дадуть жодного дозволу на котеджне та інше незаконне будівництво на островах.

Проте Радіо Свобода з’ясувало, що острівна земля, вже переоформлена для будівництва, відкрито продається на сайтах нерухомості. Кореспондент, зателефонувавши за оголошеннями, з’ясував, що можна купити сім гектарів з лісом і правом на комерційну забудову на Трухановому острові, можна – ділянку для дачі на заповідному Жуковому.

Кореспонденти Радіо Свобода днями пройшли на човні уздовж островів Муромець, Труханів, Венеціанський та Долобецький, сфотографували близько десяти котеджних новобудов, які виросли в зеленій зоні упродовж року. Про те, хто є власником кожної з них, і хто давав дозволи на будівництво, підготовлено запити до всіх органів контролю та до місцевої влади.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG