Доступність посилання

ТОП новини

«Партія регіонів залишається партією «наперсточників» – парламентарій


Інна Кузнецова: Учора КСУ заборонив одночасне балотування до парламенту у мажоритарному окрузі та за партійним списком. Визначено це було неконституційним. І тепер опозиції і владі доведеться вирішувати, хто з претендентів у народні депутати буде обиратися яким чином.

СЛУХАТИ / ДИВИТИСЬ

Андрій Парубій нібито знав, що щось криється у тому законі і не голосував. «Батьківщина» голосувала практично у повновагу складі.

Скажімо, ви ж знали, що є норми неконституційні у законі. На що сподівалися?
Сергій Подгорний
Сергій Подгорний

Партія регіонів залишається партією «наперсточників», і вона кидає вже своїх партнерів
Сергій Подгорний: По-перше, голосували всі ті, хто був у залі. Було 60 з лишнім осіб, і вони всі проголосували.

Так, ми знали, що є така норма подвійного балотування. Ми попереджали це. Я був членом робочої групи. Я попереджав, що ця норма неконституційна, але ми не вказували, що її треба прибрати чи треба залишити. Ми тільки констатували, що така норма є.

Але представники і Блоку Литвина, і представники КПУ наполягали. Це була для них якась гарантія з боку Партії регіонів нібито.

І ми сьогодні побачили, що в принципі Партія регіонів все ж залишається партією «наперсточників», і вона кидає вже своїх партнерів по великому рахунку.

Рішення КСУ було передбачуване. Але воно не трагічне по великому рахунку. Я думаю, що всі політичні партії, які знаходяться в опозиції, знаходяться в КОД, вони знайдуть компроміс. Може, дещо більше часу на це треба буде, але знайдуть компроміс, як вийти з цієї ситуації. Тобто тут трагедії немає.

– Пан Подгорний вважає, що це так званий «кидок» Партії регіонів для своїх же, що називається, тобто для комуністів та Народної партії Володимира Литвина.

Однак вчора і представники «Фронту змін», лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк говорив про те, що таким чином було розірвано «пакт» чи розірвано можливість проведення чесних виборів саме цим рішенням. Як вважаєте Ви?
Андрій Парубій
Андрій Парубій

З шулерами грати в чесну гру неможливо. І насправді рішення КСУ є передбачуваним. Партія регіонів наперед формувала ситуацію, щоб почати ревізію закону про вибори
Андрій Парубій: Насправді я вважаю і вважав, що з шулерами грати в чесну гру неможливо. І насправді рішення КСУ є передбачуваним.

Більше того, у мене є підозри, що, вводячи цю норму, яка справді є суперечливою з точки зору Конституції, Партія регіонів наперед формувала таку провокативну ситуацію, щоб почати ревізію закону про вибори.

Якщо брати саме по собі рішення суду чи одне, чи друге КСУ, то одне стосується закордонних округів, одне стосується неможливості балотування і в мажоритарній частині, і в пропорційній, самі по собі, я згоден, є передбачуваними і не такими трагічними.

Питання полягає в іншому. Чи ці норми стануть підставою для Партії регіонів проводити загальну ревізію даного законопроекту, чи, власне, вони просто будуть імплементовані, ці рішення, і таким чином змінений закон?

У великій мірі ці рішення і їхня оцінка будуть визначальними після того, як ми побачимо, чи Партія регіонів, опираючись на ці рішення, захоче через залу Верховної Ради вносити зміни в закон і поруч з цими поправками поставить цілий ряд поправок, які стосуються і неможливості зняття кандидата з реєстрації, що є в діючому законі, і багато інших речей. От від того буде залежати, наскільки може мати негативний результат для закону рішення КСУ.

– Якась інсайдерська інформація з Партії регіонів стосовно цього є?

Андрій Парубій: Вона постійно, скажемо, проходить.

Минулого тижня дуже активно йшла інформація про те, що буде перелік інших змін до закону, що Партія регіонів буде вносити на порядок денний зміни до закону про вибори і внесе ще цілий ряд інших поправок.

Серед них не тільки ті, які захищають кандидата від зняття з реєстрації, а також дуже активно обговорювалося питання про опускання виборчого відсотку до 2%. Це вже, очевидно, такий мав бути ще нібито подарунок для їхніх союзників як явних, так і прихованих.

– Тобто це все-таки може бути подарунком для Народної партії та КПУ для того, щоб проголосували ще якісь зміни?

Андрій Парубій: Але на сьогодні ця інформація вже відійшла. І так виглядає, що вони в черговий раз, як сказав пан Подгорний, просто «кидають» своїх же партнерів і ще раз демонструють, що з тією політичною силою будь-яких домовленостей мати просто неможливо і партнерських відносин.

– Ви так добре все це звели до того, що «кинули» партнерів, а не опозицію. Хоча тоді, коли ухвалювався цей закон, то називалося, що це «перемога опозиції». Наскільки я пам’ятаю.
Трагічне рішення по закордонних виборчих дільницях. Є виборча дільниця, є виборча комісія, а з ким вона повинна співпрацювати – незрозуміло

Сергій Подгорний: Якби закон був у тому вигляді, в якому він є, без оцих «конституційних», як то кажуть, втручань з боку КСУ, то дійсно це було б нормально.

Але трагічне не це рішення по подвійному балотуванню, а трагічне все ж таки рішення по закордонних виборчих дільницях. І я скажу чому? Тому що на сьогодні законом не визначено, умовно кажучи, як ці закордонні виборчі дільниці будуть працювати після цього рішення КСУ. Тобто незрозуміло, звідки вони візьмуть протоколи, незрозуміло, куди вони будуть подавати протоколи по результатах голосування, тому що раніше чітко в законі прописано, що кожна закордонна виборча дільниця приписана чи входить до складу того чи іншого округу у Києві. Зараз цього немає. І незрозуміло. Є виборча дільниця, є виборча комісія, а з ким вона повинна співпрацювати – незрозуміло.

– Є розмови про те, що вона має співпрацювати з донецькими округами. Але це розмови.

Сергій Подгорний: Ні. І отут питання: чи треба це врегульовувати сьогодні законом чи ні? Опозиція стоїть на своєму, що ми не хочемо нічого змінювати в законі.

Але тоді виникає питання: хто повинен ці питання врегулювати? ЦВК. ЦВК може це робити своїми постановами, своїми роз’ясненнями. Але, враховуючи заполітизований склад ЦВК і те, що там більшість все ж таки в Партії регіонів, то отут є побоювання, що вони зроблять таким чином, що ці питання будуть врегульовані саме на користь влади. Отут опозиція може втратити,

– Наскільки мені не зраджує пам'ять, саме голова ЦВК Володимир Шаповал говорив про те, що це має робити Верховна Рада.

Сергій Подгорний: Так, закон треба змінювати Верховною Радою. Але у Верховній Раді на сьогодні немає політичної волі. Про це сказав і Володимир Михайлович Литвин, про це каже і опозиція.

Чи достатньо буде голосів у більшості – це питання. Тому що вчора було таке одне, я сказав би, голосування по змінах, що стосуються виборів, не закону про вибори, а виборів, і воно набрало лише 190 голосів.

– Пропозиція пана Ківалова. Так?

Сергій Подгорний: Ну, була там пропозиція. По кодексу по якомусь там.

Андрій Парубій: Судовому.
Голосів на зміну закону про вибори сьогодні у парламенті ось на цю хвилину немає

Сергій Подгорний: Так. І вона не набрала. Тобто це був якби сигнал для більшості, що голосів на зміну закону про вибори сьогодні у парламенті ось на цю хвилину немає. Знайдуть вони ці голоси чи ні – це питання.

– Учора було засідання КОД. Після цього з’явилася інформація про те, що КОД затвердить єдиний список кандидатів-мажоритарників до 12 травня.

Учора було багато сказано про те, що доведеться зараз опозиціонерам змінювати свої плани, але, мовляв, все буде змінено.

Наскільки зараз округи будуть позбавлені, скажемо так, сильних кандидатів у депутати від опозиції?
Влада бачить, якщо нічого вони не змінять, ці вибори з тріском програють навіть з тим законом

Андрій Парубій: Власне, ця ідея про формування єдиного списку і єдиного кандидата від опозиції на округах найбільше і злякала діючу владу. І я переконаний, що всі ці рішення КСУ, який, на превеликий жаль, все більше починає нагадувати підрозділ Адміністрації Президента, вони тим і зумовлені. Влада бачить, це говорить і будь-яка соціологія, що якщо нічого вони не змінять, ці вибори вони з тріском програють навіть з тим законом.

Будь-яка соціологія демонструє, що рейтинг Партії регіонів падає, Януковича падає, і вони перебувають у такій собі легкій паніці напередодні виборів. І тому вони намагаються напередодні, власне, виборчої кампанії будь-яким чином щось змінити, поміняти закон, але…

– Я ж запитала у Вас, що буде робити опозиція, а не влада?
Йдуть дуже інтенсивні переговори, як виставити єдиного кандидата. Рішення вже прийняті. Зараз йде «технічна» робота на рівні робочих груп

Андрій Парубій: Так. А опозиція робить те, про що і говорила, і обіцяла на сьогодні. На сьогодні є тверда угода, домовленість про те, що опозиція буде йти єдиним списком. І це, на мою думку, найбільш адекватна відповідь на ті виклики, які сьогодні стоять. Це найбільш оптимальне і правильне рішення. І справді сьогодні йдуть дуже інтенсивні переговори стосовно того, як виставити єдиного кандидата, єдиний список.

Наголошую, що принципові рішення з того приводу вже є прийняті. Зараз йде вже «технічна» робота на рівні робочих груп і по формуванні. Бо йдеться не лише про висунення єдиного кандидата, йдеться про те, щоб захистити вибори. Для того необхідна і величезна кількість спостерігачів, і членів дільниць. І я думаю, що цей процес на сьогодні йде у надзвичайно правильному і перспективному напрямку.

– Об’єдналися. Навіть «НУ» вчора оголосила про те, що йде єдиним списком. З іншого боку, партія «Удар» не йде єдиним списком.

А за підрахунками навіть, скажемо так, соціологічних служб якихось близьких до опозиції, а соціологічної служби, яка близька до влади «Ресерч енд брендінґ ґруп» виглядає так, що «Фронт змін» матиме 9%, «Удар» – 8%, а «Батьківщина» – 15%, Партія регіонів – 18%.

Сергій Подгорний: Ви розумієте, є інша соціологія. Є, наприклад, така соціологія, що «Удар» з Кличком бере дійсно 8-9%, а «Удар» без Кличка бере 2%. І отут питання. Якщо вибори міського голови, і Кличко йде на міського голову і перемагає, і стає міським головою, він зрадить киян і піде на чолі свого списку? Тоді Кличко нічого не набирає. Якщо він ще й зрадить. Тому це питання.

– Але є й інше питання. Якщо Кличко переможе на вборах міського голови, то це буде сигналом опозиції до того, що опозиція може перемагати а далі.
У нас є декілька областей, які по необачливості «засвітили» кандидатів. Тиск, погрози, підкупи. Сьогодні люди відмовляються, яких засвітили

12 травня дата «технічна», 5 травня будуть опубліковані території округів. З 5-го по 12-е треба буде розставити кандидатів
Сергій Подгорний: Вона може, і вона переможе. І сьогодні немає, ще раз кажу, трагедії у цьому рішенні. І кандидати від опозиції по мажоритарних округах, повірте мені, будуть сильні.

Але, яка сьогодні є проблема? З чим ми стикнулися? У нас є декілька областей, які по необачливості своїй «засвітили» кандидатів десь ще півроку тому. І що почалося з цими кандидати? Тиск, погрози, підкупи і таке інше. Сьогодні люди відмовляються, яких засвітили.

Тому, от Ви назвали дату 12 травня, то це дата «технічна», тому що саме на 5 травня будуть опубліковані території округів. Ми їх не знаємо. Вони будуть затверджуватися ЦВК 30 квітня остання дата. І, повірте мені, як ЦВК визначила (9 квітня, а останній термін був 10 квітня) кількість округів, точно так і тут. Тільки у них тут не буде 29 квітня, тому що 29 – це неділя. Вони 30 квітня видадуть, самі приймуть рішення, а надрукують 5 травня. І тому буде якраз оцей тиждень з 5-го по 12-е, коли треба буде розставити кандидатів.

Але це не значить, що опозиція опублікує. Тому що я не думаю, що треба публікувати, щоб потім з 12 травня і по 28 липня…

– Чи зможете ви домовитися, ті, хто йдуть єдиним списком, і «Удар», Тягнибок, партія «Свобода» про те, щоб на один округ не було конкуренції?
В 99% буде йти один кандидат від опозиції. До опозиції можна буде залучати і «Удар»

Сергій Подгорний: Я думаю, що в 99% таке буде. Буде йти один кандидат від опозиції. І я не виключаю, що до опозиції можна буде залучати і «Удар».

Андрій Парубій: Я додам.

На сьогодні є чинним підпис Віталія Кличка під угодою, яка була підписана на Софіївській площі 22 січня, де ці політичні сили, які підписали цю угоду, зобов’язувалися… У цій угоді йшлося не про список, а про округи мажоритарні. От, власне, під цією угодою є підпис Віталія Кличка. Він взяв на себе публічне зобов’язання, щоб узгоджувати кандидатів по мажоритарних округах.

І тому в мене теж є велика надія і переконання, що на одному окрузі буде єдиний кандидат від опозиції, бо насправді це на сьогодні є життєво важливо не для партійних, а для загальноукраїнських інтересів.

– Коментар з мережі «Фейсбук»: «Майже всі складові того, що йменується «опозицією в Україні», фактично є покірливими «тушками», співучасниками все більш корупційної вже і так давно злочинної держави. Бо серед такої опозиції справді майже немає міжнародних дієздатних правочинів».

Панове, як прокоментуєте?

Сергій Подгорний: Я не був би таким однозначним, як цей дописувач.

Я думаю, що все ж таки сьогодні в опозиції, і вона себе вже показала, дійсно є політики світового рівня. І це Тимошенко, і це Луценко, і це інші політики. Той же Тарасюк (НРУ). І дуже багато людей, які будуть балотуватися, будуть перемагати. І в цілому, я думаю, опозиція себе покаже.

Вона покаже саме після виборів. Зараз важко. А після виборів, коли це буде більшість у парламенті…

– Після виборів, я думаю, що вже теж важко буде показувати. Треба до виборів.
Не буде такого різнодійства, яке ми спостерігали у 2008 році. Всі ж мудрішають. Всі! І опозиція у тому числі

Сергій Подгорний: Ні. Буде більшість у парламенті. І більшість у парламенті буде приймати рішення. Не буде такого різнодійства, яке ми спостерігали у 2008 році, і таке інше. Всі ж мудрішають. Всі! І опозиція у тому числі.

І я думаю, що ті речі, які сьогодні відбуваються в рамках КОДу, та й поза КОДом, вони якраз свідчать про те, що ми на вірному шляху. І саме тому влада боїться. Саме тому влада запускає різні свої проекти. Але виборець мудрий – він розбереться.

– Побачимо, як буде розбиратися виборець, тому що знову ж таки люди пишуть про те, що немає плану переформатування держави, і опозиція не здатна надати цей план.
Я бачу по Західній Україні: тих, кого влада готує, – це великі «грошові мішки», які йдуть захищати свій бізнес

Андрій Парубій: Поширена сьогодні теза, яка намагається вирівняти, що от вони однакові: влада опозиція. Це технологія, яку ще колись Медведчук запускав.

На що вона розрахована? Якщо звести до рівня, що всі вони однакові: і влада, і опозиція, тоді на умовному окрузі для людини, яка цю тезу прийняла, звичайно, буде думати: краще вибрати депутата, вони ж і так однакові, того, який гроші дасть, аніж того, який теж однаковий, але грошей не дає.

Це свідома тема, яка запускається для того, щоб деморалізувати людей, українців, для того, щоб посилити їхнє розчарування, і щоб на мажоритарних округах, виставляючи «грошового мішка», до нього не було б будь-яких моральних питань – ну, вони ж всі однакові там у Верховній Раді. І той, хто буде давати більше коштів, він на тому фоні і буде мати більшу перевагу.

Але, без сумніву, ми розуміємо, що ця теза є хибною. Бо по ключових, принципових питаннях є фундаментальна різниця між владою і опозицією. Опозиція чітко декларує європейські цінності, опозиція чітко декларує європейський напрямок, опозиція чітко виступає за національну ідентичність України, за її державність. У той час діюча влада себе веде швидше, як окупаційна адміністрація іншої держави. І (наголошую!) по фундаментальних речах є величезна цивілізаційна різниця між владою і опозицією.

І тому намагання все те звести до чогось одного і однакового, на мою думку, це є технологія, яку сьогодні намагається запустити і поширити влада. І я думаю,що треба просто людей переконувати, що так воно не є. І, зрештою, вони зможуть це побачити і на виборах, і говорячи з мажоритарниками, які будуть йти.

Я переконаний, бо я бачу по Західній Україні: тих, кого влада готує, – це великі «грошові мішки», які йдуть не закони творити, не вести політичну діяльність, а йдуть захищати свій бізнес. І вони побачать, де є патріот, де є політик, а де просто є лобіст влади, який йде у Верховну Раду для того, щоб ще більше збагатитися.

І ми побачили за останній рік, коли кількість українців злиденних більшає і більшає, власне, верхівка Партії регіонів, її бізнесмени з неймовірною швидкістю збагачуються.

– В опозиції всі біднішають?

Андрій Парубій: Я не говорю про опозицію, я говорю про суспільство, і я говорю, хто багатшає.

– Бачите, тут таке діло. Я думаю, що виборці бачать усіх: не тільки опозицію і владу. Вони бачать усіх.

Андрій Парубій: Назвіть мені з опозиції, хто за цей рік, скажемо, як Ви кажете, збагатився, чи як?

Сьогодні збагачується родина Януковича перш за все і в другому колі – це є люди-бізнесмени, наближені до Януковича. І будь-яка знову ж таки фінансова установа це покаже.

– Якщо ми візьмемо зараз один з журналів, де надруковані топ-100 багатіїв, ми побачимо там і опозиціонерів так само. Хоча зараз там складніше, будемо говорити так.

Андрій Парубій: Ми побачимо там родину Януковича, яка збагачується…

– Ми сьогодні говоримо про опозицію і про те, як опозиція йтиме на чесні вибори, на що вона сподівається на виборах?

Сергій Подгорний: Я на підтвердження все ж таки слів Андрія хочу сказати, що коли планувався закон про вибори, то влада зі свого закону прибрала таке поняття, як передвиборча програма. Не було передвиборчої програми. І тому теза, яку вони закидали, що і опозиція, і влада однакові, вони дійсно хотіли на цьому зіграти.

Ми наполягли, щоб була виборча програма і в мажоритарника, і в партії, яка буде брати участь. І по цій програмі виборець повинен дивитися, хто з чим йде на вибори. І тому це один із маленьких аргументів, але аргумент, що вибори треба проводити чесно.

– Мені якось у цій студії політологи казали: ви знаєте програм все рівно ніхто не читає.

Сергій Подгорний: Неправда. В цілому програму, умовно кажучи, на 3-5 сторінок не читають, але питання: ви за продаж землі чи проти продажу землі, ви за НАТО чи проти НАТО, ви за мову чи проти мови і таке інше, то такі питання люди задають на усіх виборах.

– Але це такі одвічно політичні питання, які, як карта, яка розігрується.

Сергій Подгорний: Але вони будуть. Вони були на виборах і будуть на виборах. Будуть й інші питання, соціального характеру. І треба, щоб політична сила казала, яке вона бачення по цьому чи іншому питанню має. Якщо цього немає, тоді дійсно прийшов з грошима, купив гречку і все.

– Мажоритарні округи – я розумію, що поділите округи. Дасть Бог, все у вас вийде!

Як буде стосовно цих 225 міст, як ви будете йти? Вірніше, можна зараз, відповідно до закону, партія, немає жодних блоків. Як ви підете?

Були чутки про те, що «Фронт змін» зливається з «Батьківщиною». Ні! Арсеній Яценюк казав, що «Фронт змін» не планує зливатися з «Батьківщиною». Чи буде зливатися з «Батьківщиною»… «Народна самооборона» злилася. Але інші? Як це буде виглядати, оцей єдиний список?

Сергій Подгорний: Це питання тільки на перший погляд складне, а насправді воно дуже і дуже просте.

– Люди не розуміють.

Сергій Подгорний: Люди не розуміють – треба пояснити просто-на-просто. Сьогодні немає закону, який передбачав би об’єднання партій. Тобто в законі про політичні партії цього немає. В інших законах також немає. Прийнятий недавно закон про об’єднання громадян, нова редакція, – також немає.

Тому тут будемо діяти відповідно до закону. Кого може висунути партія у списку? Або члена партії, або позапартійного. Якщо політичні партії приймають політичне рішення, про що вже сказано і «Батьківщиною», і «Фронтом змін», що вони йдуть єдиним списком на базі «Батьківщини», то, зрозуміло, ті кандидати, які будуть йти з «Фронту змін», будуть призупиняти своє членство у партії і будуть, як позапартійні, йти у цьому списку. Те ж саме буде з Народним рухом…

– Ага, тобто лідер партії «Фронт змін» призупиняє своє членство у «Фронті змін»…

Сергій Подгорний: Ну, я не можу казати, лідер це буде чи що. Кандидат. Кандидат від «Фронту змін», який буде погоджений всіма (а там є право вето, якщо Ви читали ті документи, які є), він призупиняє членство у своїй партії і, як позапартійний, йде по списку. Пройшов, став депутатом, всі об’єдналися в єдину фракцію, працюємо, і він поновлює своє членство. Закон не забороняє.
Влада заборонила блоки, щоб ми не об’єднувалися. Люди на час виборів будуть призупиняти членство у своїх партіях, йти в єдиний список, як позапартійні

Андрій Парубій: І не треба в тому бачити якихось речей, скажімо, підступних.

Справді, влада заборонила блоки, власне, для того, щоб ми не об’єднувалися. І, власне, сьогодні ми йдемо тим шляхом, коли справді люди, демонструючи, що для них партійні амбіції є на другому плані, на час виборів будуть призупиняти членство у своїх партіях, йти в єдиний список, як позапартійні.

Я думаю, це не є крамола, а навпаки тим кожен продемонструє відданість ідеям і здатність перебороти власні амбіції.

– Учора Валентин Наливайченко, лідер «Нашої України» заявив так само про приєднання до цього єдиного списку.

Чи буде йти по списку Віктор Ющенко?

Андрій Парубій: Я вітаю цей крок, який зробив Валентин Наливайченко, його підпис.

Я не можу коментувати, як в середині політичної сили відбувається дискусія, але я вважаю, що Валентин Наливайченко, як керівник ради партії , зробив мужній, відповідальний крок. Бо ми усвідомлюємо сьогодні, що похід багатьох колон на вибори, як добре написала Юлія Тимошенко, призведе до того, що «п’ята колона» залишиться при владі в Україні.

Я думаю, що це відповідальне рішення. Як воно далі технологічно буде розвиватися – це вже, очевидно, буде питання дискусії в середині КОДу, але рішення Валентина Наливайченка я вітаю!

– Але наскільки це додасть єдиному списку?

Сергій Подгорний: Я думаю, що любе об’єднання додає.

І те, що я сказав, що є право вето, то воно якраз зніме всі питання по всіх кандидатурах, які будуть викликати якийсь сумнів як у КОДі, як в опозиції, як в суспільстві, тому що це будуть виважені рішення.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG