Доступність посилання

ТОП новини

ООН не може відповідати за злочини в Сребрениці – суд Нідерландів


Одне з місць масової страти під Сребреніцею – документальне фото, яке використовують в матеріалах Міжнародного трибуналу в Гаазі
Одне з місць масової страти під Сребреніцею – документальне фото, яке використовують в матеріалах Міжнародного трибуналу в Гаазі
Верховний суд Нідерландів ухвалив у п’ятницю, що Організація об’єднаних націй не може бути відповідачем у судах цієї країни за звинуваченнями в тому, що не змогла запобігти геноциду боснійських мусульман в Сребрениці під час війни в Югославії у 90-х роках минулого століття.

Таким чином, група тих, що вижили під час події 1995 року вичерпала всі можливості покарати ООН в рамках правової системи Нідерландів.

«Верховний суд Нідерландів підтверджує рішення суду (нижчої інстанції) про наявність у ООН максимально широкого імунітету і неможливості переслідувати її в національному суді», – мовиться в постанові суду, яку цитує агентство «Ройтерз».

Юристи групи, яка називає себе «Матері Сребрениці» і налічує 6 000 осіб, оголосили про намір подати апеляцію на рішення голландського суду до Європейського суду з прав людини.

«ООН, міжнародний захисник прав людини, не повинна стояти вище закону і повинна понести відповідальність за свою роль у геноциді в Сребрениці в 1995 році», – йдеться в заяві групи.

У 2001 році Міжнародний трибунал з воєнних злочинів у колишній Югославії визнав різанину в Сребрениці, під час якої від рук сербських військових загинули близько 8 000 боснійських чоловіків і підлітків, геноцидом.

Мусульманський анклав на сході Боснії, оголошений ООН «зоною безпеки», перебував у роки війни в Югославії під захистом голландського миротворчого контингенту ООН, проте недосвідчені й погано озброєні миротворці не змогли перешкодити сербській армії захопити Сребреницю, поділити місцеве населення на чоловіків і жінок і доставити чоловічу частину населення автобусами до місця страти.

Минулого року апеляційний суд Нідерландів визнав владу цієї країни відповідальною за загибель трьох людей в Сребрениці, відкривши шлях для компенсаційних вимог.
XS
SM
MD
LG