Доступність посилання

ТОП новини

Новим президентом Світового банку буде Джим Йонґ Кім зі США


Рада директорів Світового банку обрала наступним президентом цієї установи американця Джима Йонґ Кіма.

52-річний Джим Йонґ Кім, за освітою фахівець із медицини (зокрема, туберкульозу) і соціальної медицини, випускник Гарварду, отримав підтримку країн Західної Європи, Японії, Канади і низки ринкових економік, що розвиваються, зокрема, й Росії.

Інший кандидат, всесвітньо відома економіст із Нігерії Нґозі Оконджо-Івеала, яка вже працювала у Світовому банку, зокрема, одним із директорів-розпорядників, іще до голосування заявила, що переможе американець, бо, за її словами, призначення на посаду президента Світового банку вирішує політика, а не заслуги.

Світовий банк, членами якого є 187 країн, має за мету боротьбу з бідністю і підтримку розвитку завдяки своїм позикам. За традицією, президента Світового банку фактично призначають США, а країни Європи висувають свого представника на керівника Міжнародного валютного фонду. Останнім часом країни, що розвиваються, посилюють тиск, щоб домогтися можливості реально змагатися за ці посади.

Нинішній президент Світового банку Роберт Зеллик відходить із посади в червні. Відтак Джим Йонґ Кім замінить його на наступні п’ять років.

Джим Йонґ Кім іммігрував до США з родиною в п’ятирічному віці з Південної Кореї (його корейське ім’я Кім Йон). Фахівець у галузі розвитку і охорони здоров’я, він, зокрема, в середині 2000-х років очолював відділ боротьби з ВІЛ/СНІД у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Як казав президент США Барак Обама, висуваючи раніше кандидатуру Джима Йонґ Кіма, настав час, щоб Світовий банк, найбільшу світову організацію з підтримки розвитку, очолив саме фахівець із питань розвитку.
XS
SM
MD
LG