Доступність посилання

ТОП новини

«Справу Луценка» розглядають у Страсбурзі на тлі критики України


Арешт і утримування Луценка мотивовані необхідністю усунути його від політичної діяльності» – адвокат Теличенко
Арешт і утримування Луценка мотивовані необхідністю усунути його від політичної діяльності» – адвокат Теличенко
Страсбург – Європейський суд із прав людини у вівторок розпочав розглядати скаргу українського екс-міністра та голови партії «Народна самооборона» Юрія Луценка. Після відкритих слухань та питань-відповідей, судді продовжили обговорення за зачиненими дверима. Засуджений до чотирьох років позбавлення волі Юрій Луценко звернувся до страсбурзької правової установи зі скаргою на незаконні арешт та утримування під вартою. Розгляд «справи Луценка» проти України відбувається на тлі активної критики нинішньої української влади з боку Євросоюзу та світових правозахисних організацій через використання судочинства для усунення політичних опонентів.

Слухання справи Юрія Луценка у Європейському суді з прав людини були головним чином зосереджені на подробицях звинувачень та, зокрема, його арешту й можливого використання українського судочинства для зведення політичних рахунків. На останньому особливо наголошувала адвокат Валентина Теличенко, яка у Страсбурзі представляла інтереси ув’язненого політика-опозиціонера.
Арешт та утримування мотивовані саме необхідністю усунути його від політичної діяльності та зменшити шанси очолюваної ним опозиційної партії на виборах
Валентина Теличенко

«Ми переконані, – каже вона, – що арешт та утримування заявника під вартою впродовж майже півтора року були мотивовані саме необхідністю усунути його від політичної діяльності та зменшити шанси очолюваної ним опозиційної партії на парламентських виборах, що відбудуться у другій половині цього року».

Адвокат переконувала представників Страсбурзького суду в тому, що слідчі органи «маніпулювали процесуальними нормами». Підстави для арешту Юрія Луценка, зазначає його захисник, були нелегітимними, адже єдина мета, яку переслідували правові органи, – це була його дискредитація та усунення з української політичної арени.

Вердикт винесуть якомога швидше – прес-служба суду

Однак уповноважена уряду України у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська наголошувала на тому, що арешт Луценка не виходив за рамки Конвенції з прав людини і мав суто процесуальні підстави.

«Суди обох інстанцій, що розглядали справу Луценка, знайшли декілька підстав для його затримання. Найголовніша з них – можливість чинення тиску на свідків цієї справи», – заявила вона.

До того ж, додала Валерія Лутковська, «статус політика не надає імунітету від кримінальної відповідальності».

Після завершення слухань, розпочалися закриті обговорення у рамках палати суддів, де беруть участь представники Люксембургу, Чехії, Швеції, Ліхтенштейну, Ірландії, України, Франції, Словенії та Німеччини.

Як повідомили Радіо Свобода у прес-службі Страсбурзького суду, вердикт у справі Юрія Луценка буде ухвалений якомога швидше, але точної дати наразі називати не беруться. При цьому, додала прес-служба, очевидно, що до уваги візьмуть і тривожний стан здоров’я колишнього міністра внутрішніх справ, представника політичної опозиції.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG