Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Сербії: главою держави прагнуть стати 11 осіб


Агітаційний плакат за лідера найбільшої опозиційної партії Томислава Ніколича
Агітаційний плакат за лідера найбільшої опозиційної партії Томислава Ніколича
Белград – У Сербії на 6 травня призначені президентські, парламентські та муніципальні вибори. Серед 11 кандидатів на пост глави держави є й муфтій – глава мусульманської громади в цій країні – та дружина обвинуваченого в скоєнні воєнних злочинів. Найбільше шансів на перемогу, згідно з опитуваннями, мають колишній президент Борис Тадич та лідер найбільшої опозиційної партії Томислав Ніколич.

Донедавній глава держави Борис Тадич та його команда припускають, що одночасне проведення виборів збільшить шанси очолюваної ним Демократичної партії. Іншими словами, вони сподіваються, що більшість тих виборців, котрі голосуватимуть за Тадича, проголосують і за кандидатів від його партії.

Тому на початку квітня Тадич подав у відставку, хоча до офіційного завершення його повноважень залишалося ще 10 місяців. Основною метою відставки було призначення дострокових президентських виборів та бажання, щоб вони збіглися з парламентськими й муніципальними виборами.

Більшість проголосує за опозицію – опитування

За результатами п’яти із шістьох опитувань громадської думки упродовж минулого місяця, більшість виборців має намір проголосувати за опозиційну Сербську прогресивну партію, котру очолює Томислав Ніколич. Отож склалася цікава ситуація: Тадич – популярніший від своєї партії, натомість партія Ніколича – популярніша від свого лідера.

До кандидатів, які не можуть перемогти, але можуть впливати на події в країні, належить, між іншими, Муамер Зукорлич, головний муфтій ісламської громади в Сербії. Сербські мусульмани називають себе босняками. Йдеться про слов’ян, котрі прийняли іслам у час, коли Балкани перебували в складі Турецької імперії. На думку оглядачів, муфтій прагне продемонструвати, що він є абсолютним лідером босняків, і таким чином дискредитувати дві босняцькі політичні партії та їхніх лідерів. Зукорлича вважають ісламським екстремістом.

Балотується і Ядранка Шешель, дружина лідера ультранаціоналістичної Радикальної партії Воїслава Шешеля, котрого в міжнародному трибуналі в Гаазі судять за воєнні злочини.

Серед кандидатів є й міністр внутрішніх справ Івіца Дачич, лідер Соціалістичної партії, котру свого часу очолював колишній президент Слободан Мілошевич. Соціалісти упродовж минулих чотирьох років брали участь у правлячій коаліції разом із демократами Тадича.

Кандидатом є й Іштван Пастор, лідер партії угорської національної меншини, котра в минулому завжди підтримувала правлячу коаліцію.

Президент буде обраний у другому турі

Усі опитування передбачають, що в першому турі жоден кандидат не набере більше від половини голосів та що до другого туру увійдуть Тадич і Ніколич.

У понеділок в місті Краґуєвац у центральній Сербії разом з італійським «Фіатом» відкрили автомобільний завод, на якому, як сказав на урочистості голова уряду Мирко Цветкович, кожного року вироблятимуть 150 тисяч автомобілів для експорту.

Прем’єр зазначив: «Ми доклали величезних зусиль, як фінансових, так і людських. Фіат є власником двох третин, влада Сербії – однієї третини компанії. Нам разом вдалося зробити те, що сьогодні ви бачите перед собою». Перед громадянами – нова модель, Фіат 500 Л. Отож влада посилається на свої економічні досягнення й закордонні інвестиції.

Щодо опозиції, то її основним і найбільш переконливим аргументом є економічна криза та її наслідки, насамперед – масове безробіття, зростання кількості бідних та банкрутство багатьох компаній.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG