Доступність посилання

ТОП новини

США полегшують санкції щодо М’янми


Міністерство фінансів США полегшило в вівторок фінансові санкції щодо М’янми, щоб дати змогу американським неурядовим організаціям займатися в цій країні гуманітарною роботою і проектами розвитку.

Це один із низки кроків, на які зараз іде адміністрація президента Барака Обами щодо М’янми по тому, як на довиборах до парламенту цієї країни більшість перемог здобула опозиційна Національна ліга за демократію на чолі з її лідером, лауреаткою Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжи.

США також планують полегшити ще деякі обмеження, щоб уможливити деякі інвестиції у М’янму.

Водночас Вашингтон зберігає суворі санкції на торгівлю з цією країною.

Як очікують, наступного тижня і Європейський Союз обговорить можливість припинити свої економічні санкції щодо М’янми.

Останні 20 років щодо М’янми діяли санкції США, запроваджені через масові порушення прав людини і нездатність влади здійснити демократичні реформи.

Довибори, які відбулися раніше цього місяця, називають першими демократичними виборами у М’янмі від 1990 року – тоді військовий режим не визнав їхніх результатів, за якими переконливо перемагала Національна ліга за демократію.

Більшість нинішнього парламенту обрана на виборах позаминулого року, ще за військової влади; опозиція бойкотувала їх, а світова спільнота визнала за недемократичні.

Від березня минулого року М’янмою керує цивільна влада. Більшість у ній є колишні члени чи прихильники військової хунти, яка тривалий час керувала країною раніше. Але ця влада вже звільнила сотні політв’язнів, розширила свободу преси і здійснює й інші кроки в бік демократизації.

Перед тим кілька військових хунт керували М’янмою, раніше відомою як Бірма, протягом 49 років.
XS
SM
MD
LG