Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: армія «буде готова» гарантувати безпеку до кінця 2013 року


Міністерство оборони Афганістану заявило сьогодні, що розбудова армії триває за планом і вона разом із іншими силовими структурами країни буде готова гарантувати безпеку в країні до кінця 2013 року.

За словами речника міністерства, армія, зокрема, вже досягла визначеної чисельності в 195 тисяч осіб.

Армія в Афганістані разом із поліцією та іншими силовими структурами становить Національні сили безпеки, які нині налічують близько 330 тисяч осіб, а до кінця цього року мають сягнути чисельності в 352 тисячі.

Армія і поліція Афганістану нині відповідають за безпеку на території, де живе приблизно половина населення країни.

Багатонаціональні Міжнародні сили сприяння безпеці сподіваються повністю передати контроль за безпекою Афганістану його урядовим силам до кінця наступного року напередодні повного виведення їхніх бойових частин, що має відбутися до кінця 2014-го.

Сьогодні ж у Брюсселі союз НАТО, війська країн-членів якого становлять кістяк міжнародних сил в Афганістані, обговорюють плани майбутнього виведення військ із Афганістану.

Міністри закордонних справ і оборони країн-членів НАТО мають обговорити, скільки військ можуть залишитися в цій країні в небойових функціях після того, як більша їхня частина має залишити Афганістан до кінця 2014 року. Ідеться головно про навчання і тренування афганських військ і поліції.

Міністри також мають визначити, які будуть суми фінансової допомоги від кожної країни на утримання афганських урядових військ, що мають перебрати контроль за безпекою в країні після виходу іноземних бойових сил. За оцінками, це коштуватиме по 4 мільярди доларів щороку. Як очікують, близько трьох чвертей суми можуть узяти на себе США, які попросять своїх партнерів у НАТО вносити решту.
XS
SM
MD
LG