Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі гряде «зрівнялівка зарплатного мінімуму»?


В ЄС налічується вісім відсотків населення, яке, хоч і має роботу, та все ж живе за межею бідності
В ЄС налічується вісім відсотків населення, яке, хоч і має роботу, та все ж живе за межею бідності
Брюссель – У Євросоюзі налічується вісім відсотків населення, яке, хоч і має роботу, та все ж живе за межею бідності. Єврокомісія запропонувала встановити для всіх держав співдружності мінімум заробітної плати. Адже, скажімо, у Німеччині офіційного мінімуму немає, а у найбіднішій Румунії найнижчий рівень заробітку хоч і зафіксований, проте він не перевищує 160 євро.

Якщо в Європейському Союзі людина має роботу, то це ще не означає, що проблеми бідності її не стосуються. Насправді, чимало європейців отримують мінімальну зарплату, яка, з огляду на високу вартість життя, дає їм можливість користуватися тільки найнеобхіднішим. Місцеві статистичні агенції нерідко свідчать, що навіть працевлаштоване населення все частіше постає перед загрозою бідності.

З огляду на те, що нинішня економічна криза істотно погіршує цю ситуацію, Європейська комісія у середу ухвалила пропозицію встановити межу мінімального заробітку в усіх державах співдружності. В оприлюдненому документі зазначено, що визначення мінімальної заробітної плати також надасть можливість не допускати іншої загрозливої тенденції: подешевшання робочої сили.

Тим часом, у найбіднішій країні ЄС – Румунії – на мінімальній зарплаті живе аж чверть зайнятого населення. За даними румунського союзу профспілок, 25 відсотків громадян цієї країни щомісяця отримують не більше ніж 160 євро (тобто 700 румунських леїв). Натомість, у решті країн-членів співдружності мінімальну заробітну плату отримують від 8 до 10 відсотків населення, яке має роботу.

Змінювати трудову політику доведеться всім – Баррозу

Жозе Мануель Баррозу
Жозе Мануель Баррозу
Характерно, що в об’єднаній Європі є й чимало держав, де офіційного, єдиного для всіх секторів економіки мінімуму зарплати взагалі нема. Йдеться про Німеччину, Італію, Австрію та держави Скандинавського півострова. Це означає, що Єврокомісія буде змушена тиснути на уряди цих країн із метою внесення змін до їхньої внутрішньої соціальної та трудової політики. Завдання не з легких, кажуть експерти, й наводять багато прикладів нинішніх дискусій та суперечностей навколо цілої низки пропозицій, які Єврокомісія зробила останнім часом.

Тому, анонсуючи пропозиції з покращення та об’єднання європейського ринку праці, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зауважив, що національні уряди будуть змушені діяти.
Є бажання усунути перешкоди для створення істинного єдиного європейського ринку праці
Жозе Мануель Баррозу

«Центральним елементом сьогоднішньої пропозиції є бажання усунути перешкоди для створення істинного єдиного європейського ринку праці. Створення цього ринку вимагатиме зусиль з боку національних урядів, а також, і я на цьому дуже наголошую, – повного залучення соціальних партнерів, як на європейському, так і на національному рівнях», – заявив голова Єврокомісії, виступаючи у Страсбурзі.

При цьому, очевидно, що еволюція величини зарплат напряму залежатиме від конкурентоспроможності тих чи інших країн співдружності.

Іншим пріоритетом Єврокомісії, зокрема, для зменшення рівня безробіття є популяризація підприємництва й подальші зусилля для виведення з тіні незадекларованої праці, гласить пропозиція виконавчого органу Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG