Доступність посилання

ТОП новини

Весняні прогнози єврозони: безробіття – вгору, рецесія – вниз


Брюссель – Зона обігу єдиної європейської грошової одиниці побила рекорд. Ніколи за часи її існування рівень безробіття тут не був таким високим, як нині. За даними європейського статистичного агентства Євростат, у лютому в державах зони євро без роботи залишилися майже одинадцять відсотків працездатного населення. Тим часом, останні дані об’єднаних підрахунків Німеччини, Франції та Італії свідчать, що до кінця весни економічний спад європейського валютного союзу припиниться.

Європейські економісти й політики переконані: поправити ситуацію із невтішними обсягами безробіття може тільки вміла та ефективна стратегія відновлення зростання виробництва. Останнім часом у співдружності багато критикують плани зі скорочення видатків національних державних бюджетів. Проте, як вважає економічний аналітик з бельгійського Інституту державних фінансів Етьєн де Калате, навіть при тому, що безробіття зростатиме й надалі, не слід вважати, що політика суворих заощаджень помилкова.

Ми не розуміли, як багато доведеться втратити перед тим, як розпочнеться нове зростання
Етьєн де Калате
«Це не обов’язково є ознакою провалу. Якщо сьогодні ми й маємо враження, що політика заощаджень та «оздоровлення» бюджетів неефективна, то це тільки тому, що з першого дня кризи ми вагалися казати правду, наскільки велетенською є ця проблема. А отже, ми не розуміли, як багато доведеться втратити перед тим, як розпочнеться нове зростання», – зауважує Етьєн де Калате.

Натомість, щойно оприлюднені дані статистичних установ Німеччини, Франції та Італії прогнозують, що до кінця весни рецесія у єврозоні припиниться, а влітку розпочнеться поступове зростання економіки. Так само Торговельна палата Великобританії, що перебуває за межами зони євро, також зробила втішну заяву: британська економіка знову почала зростати.

«П’єдестал безробіття» – Іспанія, Греція та Португалія

А от щодо безробіття, то ситуація доволі критична. Найбільше незайнятих людей налічується в Іспанії: там їх майже 4,5 мільйона осіб – тобто, чверть населення. За останні 15 років це – найвищий показник. Водночас, майже рік виробництво на іспанських підприємствах перебуває у стані вільного падіння. Поруч з Іспанією на «п’єдесталі безробіття» перебувають ще й Греція та Португалія. Але ці країни – не виняток, бо, згідно з даними Єврокомісії, економічне сповільнення відчувається майже у всій зоні євро.

Деякі статистичні дані свідчать, що кількість німецьких безробітних стає меншою. Для європейських економістів тим часом найзагрозливішою є ситуація, що склалася в індустрії Франції – другої найбільшої економіки єврозони, зазначає Етьєн де Калате.

Найбільше розчарування стосується Франції
Етьєн де Калате
«Найбільше розчарування стосується Франції. Там, як відомо, промислова активність постраждала на заводах, де складають автомобілі. Цей сектор економіки зіштовхнувся із скороченням замовлень», – констатує аналітик.

Однак, як вважає цей експерт, надто драматизувати ситуацію не слід. Раніше ухвалені рішення для повернення європейських економік у звичну колію тільки-но починають давати результати. Водночас кращі новини надходять з-за океану. У Сполучених Штатах зростання промислового виробництва у березні виявилося вищим, ніж очікували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG