Доступність посилання

ТОП новини

Працевлаштування у Львові: зв’язки важливіші за фаховість?


На Львівщині зростає безробіття, нові робочі місця не створюються – інвестори бояться вкладати гроші в Україну
На Львівщині зростає безробіття, нові робочі місця не створюються – інвестори бояться вкладати гроші в Україну
Львів – У Львові завершився Форум кар’єри, на якому студенти спілкувались з представниками компаній, дізнавались про вакансії і вимоги щодо працевлаштування. Втім, Форум зацікавив лише іноземні підприємства. Як знайти роботу у Львові? Це питання актуальне для багатьох молодих людей.

У ярмарку вакансій, який відбувся втретє, взяли участь чотирнадцять компаній із іноземним капіталом. Відвідали цей захід понад дві тисячі студентів.

Торік кілька десятків молодих людей знайшли роботу в іноземних фірмах, розповів Тарас Гнот, співкоординатор проекту «Job_co», а тому і цьогоріч молоді люди подали свої резюме і очікуватимуть на рішення компаній.

«Основна перепона, що студент не може знайти роботу, – це те, що йому бракує інформації про ті чи інші компанії, які вимоги є щодо працевлаштування, які потрібні знання і як правильно написати резюме. А для того ми провели тренінги під час Форуму», – каже студент. »

Компанії з іноземним капіталом зацікавлені у молодих фахівцях

Компанія Japan Tobacco International не запропонувала на ярмарку жодної вакансії на ринку праці Західної України, але невдовзі робочі місця будуть, повідомила Радіо Свобода спеціаліст фірми Катерина Бєлова. Вперше це підприємство було представлено у львівському ярмарку, щоб оцінити рівень молоді і отримати резюме.

Сьогодні на українському ринку праці є вакансії маркетологів і торгових представників, розповіла спеціаліст.

«Проблема в тому, що чимало студентів не хочуть знайти роботу, вважаючи, що немає вакансій, ніхто не хоче взяти на роботу. Це не зовсім правда. Студентові потрібно побороти в собі небажання знайти працю, потрібно розвиватись і далі йти. Ми запрошуємо молодь на стажування. Багатьох залишаємо в себе на роботі. Це ілюзія, що студент приходить із навиками після навчання», – зазначила Катерина Бєлова.

Тим часом українські фірми не зацікавлені у недосвідчених молодих фахівцях. Знайти добру роботу у Львові складно не лише молодій людині, але й професійному фахівцеві, якщо немає потрібних зв’язків. Довелось почути: щоб працевлаштуватись у деякі з львівських банків на найпростішу і низькооплачувану посаду, потрібно неофіційно заплатити близько до 800 доларів. Значно вищі ставки, до кількох тисяч доларів, за посаду лікаря у львівських медичних закладах. Чимало лікарів працюють на півставки або ж за чверть.

За соціологічними даними, половина молодих людей Західної України мріє виїхати на роботу за кордон, а чимало студентів старається потрапити на стажування в Європу, США чи Канаду.

Майбутній юрист, третьокурсниця Христина Бойко хотіла б стажуватись в одній з аудиторських компаній із іноземними інвестиціями. Бо це, каже дівчина, гарні перспективи працевлаштуватись навіть у Західній Європі.

Рівень безробіття у Львові та області зростає

Сьогодні на Львівщині на одне робоче місце претендує до 17 осіб. Міський центр зайнятості пропонує десятки вакансій: менеджерів, кухарів, малярів, мулярів, техніків, вантажників, продавців, офіціантів і навіть виконавчого директора з зарплатою в середньому 1200 гривень. Охочих на такі низькі заробітки немає.

Мер Львова Андрій Садовий зауважив Радіо Свобода, що місту, з огляду на туристичний розвиток, потрібні працівники в галузі інформаційних технологій, а ще фахівці для готельно-ресторанного бізнесу

«Сьогодні у Львові найбільша оплата в галузі ІТ, до 10 тисяч гривень. Поза тим великі зарплати в сфері економіки і фінансів, але не всі можуть бути фінансистами та економістами. Добрий кухар у престижному ресторані отримує 2–3 тисячі доларів на місяць. Питання не в професії, а в ставленні і людини до роботи. Якщо ти ставишся чесно і гідно до того, що робиш, то матимеш і заробітки», – вважає мер.

Однак міський голова радше говорить про винятки. Бо середня зарплата по Львову становить близько 2800 гривень, по області – нижча. До того ж на сьогодні спостерігається зростання рівня безробіття, в середньому у місяць на 3%, переважно серед молоді. Нові робочі місця в прикордонному регіоні не створюються, оскільки іноземний інвестор боїться вкладати гроші в Україну через труднощі у веденні бізнесу і непередбачувану політичну ситуацію. Навіть Євро-2012 не сприяло залученню іноземного капіталу у Львів.

Більш як третина українців заявила під час останнього опитування, проведеного Інститутом соціології, що вони не живуть, а виживають. Головна причина песимізму – безробіття і мізерні заробітки, що принижує гідність людини. А така ситуація лише сприяє тому, що активні та освічені молоді люди покидають Україну.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG