Доступність посилання

ТОП новини

США закликають до нової резолюції ООН щодо Сирії


Державний секретар США Гілларі Клінтон закликала в четвер схвалити нову резолюцію Ради безпеки ООН щодо Сирії, яка передбачала б ембарго на постачання зброї до цієї країни та інші санкції в разі, якщо сирійська влада не виконає умов мирного плану.

Серед таких санкцій мали б бути фінансові обмеження й обмеження на пересування для причетних до порушень, заявила вона на засіданні групи «друзів Сирії» в Парижі.

Але Клінтон визнала, що Росія, яка має в Раді безпеки право вето, найімовірніше, заблокує такий крок.

Іншою можливістю навести лад у Сирії вона назвала застосування принципу колективної оборони НАТО в відповідь на обстріли Сирією прикордонних територій члена НАТО Туреччини.

Як заявив на початку зустрічі голова зовнішньополітичного відомства Франції Ален Жуппе, провал підтриманого ООН мирного плану зіштовхне Сирію на шлях до громадянської війни, яка може вилитися й до інших країн регіону.

Учасники зустрічі міністрів закордонних справ 14 країн-«друзів Сирії» також пообіцяли надати біженцям у Сирії гуманітарну допомогу, використавши для цього «всі можливі механізми».

Росія, яка підтримує режим авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, не брала участі в цій зустрічі, бо вона, як заявили раніше в Москві, має на меті тільки засудити цей режим і тим зашкодить перспективам прямих мирних переговорів влади й опозиції Сирії.

Тим часом у відділенні ООН у Женеві голова відомства ООН у справах біженців Антоніу Ґутерріш заявив, що від часу початку повстання проти влади президента Сирії Башара аль-Асада внутрішніми біженцями в цій країні стали близько 230 тисяч людей.

Раніше в четвер у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку Генеральний секретар Пан Ґі Мун закликав Раду безпеки якнайшвидше схвалити розширення місії спостерігачів за втіленням мирного плану в Сирії. Він заявив, що влада Сирії має надати спостерігачам «повну свободу пересування», а також дозволити гуманітарним агентствам ООН «широку гуманітарну операцію на місцях».

Водночас керівник ООН наголосив, що досі у втіленні мирного плану для Сирії немає поступу, в країні тривають «тяжкі зловживання» й насильство. За його словами, таке становище «неприйнятне».

За останніми наразі оцінками ООН, оприлюдненими ще наприкінці минулого місяця, в перебігу протестів проти влади Сирії та їхнього придушення, які тривають уже 13 місяців, у країні загинули понад дев’ять тисяч людей.
XS
SM
MD
LG