Доступність посилання

ТОП новини

У Нью-Йорку обговорюють «режим Януковича»


Нью-Йорк – У Нью-Йорку відкрилася міжнародна наукова конференція, яку організувала Асоціація студій національностей у Колумбійському університеті. Особливого значення там надають доповідям й круглим столам з українських питань, за участі науковців з багатьох країн світу, включно з Україною.

Конференція у Колумбійському університеті, мабуть,– найбільша за обсягом за останні кілька десятиріч. І це попри те, що після того, як Радянська імперія розвалилася і Москва вже не є загрозою для існування західної цивілізації, як було у роки Холодної війни, інтерес до вивчення потенційного противника помітно зменшився.

Однак, нині спотерігаємо новий спалах зацікавленості - можливо, тому, що складові колишнього СРСР, за винятком прибалтійських країн, залишаються поки що досить далекими від справжньої демократії, і це турбує Захід.

Цей сплах зацікавленості можна спотерігати якраз на прикладі тематики конференції у Колумбійському університеті. Понад 140 доповідей й круглих столів присвячено історії та сучасним процесам в Україні, Росії, Білорусі, Молдові, Центральній Азії, на Балканах, як також на Кавказі, у Туреччині, Китаї.

Тематичні круглі столи аналізують питання геноциду, вивчення Голодомору, воєнні злочини й роль міжнародних трибуналів тощо.

Цікаво виглядає український аспект конференції у Колумбійському університеті. Наведемо бодай деякі теми. Серед них - міграційні процеси в Україні, найновіші інтерпретації Голодомору, соціальна ідентичність і політичні цінності в українській громадській думці, збройний рух опору в Україні під час Громадянської та Другої світової війни, національна ідентичність радянської епохи, внутрішня політика в Україні, Росії та Польщі, пам'ять про Голокост в Україні, громадська політика у сучасній Україні, культура і роль засобіві масової інформації у створенні нової української ідентичності, вивчення Голодомору в українській школі, роль жінок у національному будівництві в Україні, польсько-українські взаємини, джерела української зовнішньої політики, межі західного впливу у справі Юлії Тимошенко.

Україна: прогноз американського політолога

Алекс Мотиль, відомий політолог, професор Ратгерського університету (штат Нью-Джерзі) розповів Радіо Свобода, яким він бачить дальший розвиток України.

Кричуща некомпетентність режиму Януковича означає, що цей режим сам собою не здатний знищити Україну
Алекс Мотиль
«Я особисто був і є таким поміркованим оптимістом щодо України попри те, що політично, економічно, соціально і так далі ситуація не відрадна. Але одне дає мені таку відносно сильну надію – кричуща некомпетентність режиму Януковича означає, що цей режим сам собою не здатний знищити Україну. Він спробує, звичайно, вони там використовують скільки можуть, крадуть скільки можуть, але завдяки тому, що це є люди в основному обмежені й некомпетентні, їм не вдасться побудувати авторимтарний режим, солідний, сильний,стабільний. Таким чином, скоріше чи пізніше громадське суспільство знов про себе заявить і буде повернення демократичних цінностей», – сказав Алекс Мотиль.

Конференція у Колумбійському університеті триватиме три дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG