Доступність посилання

ТОП новини

У Києві мітингували на захист Андріївського узвозу


Протест на Михайлівській площі у Києві, 21 квітня
Протест на Михайлівській площі у Києві, 21 квітня
У центрі столиці сьогодні відбувся мітинг на захист Андріївського узвозу. За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, в акції взяли участь понад півтисячі осіб.

Учасники мітингу висунули до міської влади та керівництва держави низку вимог, серед яких – запровадження мораторію на будівництво в історичному центрі Києва; проведення ревізії для скасування неправомірних земельних відводів на Андріївському узвозі та інших ділянках в історичному центрі столиці; притягнення до відповідальності керівників Міністерства культури України та Київської міської держадміністрації за невиконання ними обов’язків із охорони історико-культурних пам‘яток.

Від влади також вимагають створити незалежну комісію за участю істориків, архітекторів та митців, які розроблять проект збереження та розвитку узвозу як культурного центра Києва; ця ж комісія має запропонувати зміни до закону про містобудування, які дозволять жорстко карати забудовників за порушення.

У мітингу взяли участь і відомі українські науковці громадські діячі. Зокрема, академік НАНУ, директор Інституту філософії Мирослав Попович у коментарі Радіо Свобода зазначив: «Знищення пам’яток історії та культури у Києві та інших містах України можна розцінити як нищення історичної пам’яті українського народу. Цього неможливо допустити».

Співорганізатор мітингу, громадська активістка Оксана Романюк нагадала, що перший мітинг, який відбувся 11 квітня, коли протестувальники принесли сміття під офіс Ріната Ахметова, «змусив його вибачитися за руйнування будинків». «Він, а за ним і київська влада, пообіцяли усе виправити. Ми маємо вирішити, як не дати їм усім збрехати, і як зупинити руїну не лише на Андріївському узвозі, а і в інших «гарячих точках» Києва»», – додала вона.

Вимоги мітингувальників підтримали музиканти з гуртів «Мандри», «Даха Браха» та «The ВЙО».

Мітинг захисників Андріївського узвозу відбувся без партійної символіки і завершився біля стін КМДА.

10 квітня стало відомо, що на Андріївському узвозі, де нині триває реконструкція, знесли три історичних будівлі. У Мінкульті тоді наголосили, що жодна з них не має історичної цінності. Водночас незабаром після знесення і громадського розголосу компанія, причетна до забудови, наголосила, що відмовляється від будівництва торговельного центру на місці знесених будівель і готова звести там арт-центр.

Окрім того, бізнесмен і народний депутат Рінат Ахметов, якому підконтрольна згадана будівельна компанія, особисто пообіцяв не допустити руйнування Андріївського узвозу.
XS
SM
MD
LG