Доступність посилання

ТОП новини

У російській Астрахані Олег Шеїн припинив голодування і покладає надії на суд


Олег Шеїн показує медичну довідку, яка підтверджує факт голодування, Москва, 17 квітня 2012 року
Олег Шеїн показує медичну довідку, яка підтверджує факт голодування, Москва, 17 квітня 2012 року
Москва – У Росії екс-кандидат на мера Астрахані Олег Шеїн у вівторок припинив голодування, яке було виявом протесту проти порушень під час виборів мера 4 березня. Тоді переможцем оголосили представника правлячої партії «Єдина Росія» Михайла Столярова. Шеїн і його прихильники не погодилися з офіційними результатами.

Екс-кандидат на мера Астрахані, член партії «Справедлива Росія» Олег Шеїн заявив, що голодування дозволило йому і його прихильникам домогтися своєї мети, наблизивши перевибори в Астрахані.

За офіційними даними, перемогу здобув Михайло Столяров, який набрав 60 відсотків голосів виборців, а Шеїн – 30 відсотків. Екс-кандидат наполягав на тому, що на тих ділянках, де працювала автоматична система підрахунку голосів, він виграв, а на тих, де рахували вручну, перемогу здобув його суперник, що давало підстави вважати, що мали місце фальсифікації.

40-денне голодування

Голодування громадські активісти на чолі з Олегом Шеїним почали 16 березня, вимагаючи розглянути всі факти порушень. Сам Шеїн, оголошуючи про завершення акції протесту, сказав Радіо Свобода, що боровся не за себе особисто, а за чесні вибори.
Відняли вибори і право у людей – вільно формувати свою владу
Олег Шеїн

Реакція вирішила взяти реванш шляхом арештів, затримань людей, залякування, терору по відношенню до них
Олег Шеїн
«Я б через посаду мера голодування ніколи не став би проводити – це безглуздість, – зазначає він. – Голодування йде через те, що відняли вибори і право у людей – вільно формувати свою владу».

Голодування Олег Шеїн і його прихильники збиралися закінчити ще в неділю, після того, як минулого тижня були отримані відеозаписи з виборчих ділянок і їх подивився глава Центрвиборчкому Росії Володимир Чуров.

«На жаль, ми були змушені продовжити голодування, оскільки реакція, яка зазнала в Астрахані фіаско, вирішила взяти реванш шляхом арештів, затримань людей, залякування, терору по відношенню до них», – сказав Шеїн Радіо Свобода.


Боротьба продовжиться в суді

За словами виконавчого директора асоціації «Голос» Григорія Мельконьянца, акція протесту Олега Шеїна і його товаришів відіграла дуже важливу роль. А саме підняла вибори мера одного з міст Росії на федеральний рівень.
Боротьба ще попереду, але ті цілі, які ставив Олег Шеїн, вони вже досягнуті
Григорій Мельконьянц

«У принципі, успіх досягнутий. Подано офіційну заяву до суду. Має бути досить довгий судовий розгляд. Олег Васильович представив досить великий масив даних і документів. Тут, я думаю, буде виявлене порушення. Суд даватиме оцінку – вплинули вони чи ні на результати. Я вважаю, що боротьба ще попереду, але ті цілі, які ставив Олег Шеїн, вони, на мій погляд, вже досягнуті», – зазначає Мельконьянца.

Закінчення голодування не означає, що боротьба за справедливість закінчена, наголошує Олег Шеїн.

«Кампанія громадянської непокори не закінчиться, – каже він. – Інша справа, що головне завдання – скасування фальшивих, з нашої точки зору, виборів – зосередитися на судовому процесі».

Кіровський районний суд Астрахані прийняв заяву Олега Шеїна про скасування результатів виборів мера міста і призначив перше судове засідання на 26 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG