Доступність посилання

ТОП новини

Утеклого віце-президента Іраку звинуватили в убивствах суддів


В Іраку в понеділок оголосили звинувачення віце-президентові країни Тарекові аль-Гашемі в причетності до вбивства шести суддів і ще низки інших убивств.

Процес у справі має початися в четвер.

Тарека аль-Гашемі, одного з двох віце-президентів Іраку і найвищого в країні урядовця-суніта за вірою, звинувачували в тому, що загони, які діяли на його вказівку, роками здійснювали напади на посадовців органів безпеки та інших іракських діячів, а також на прочан-шиїтів. Повідомляли також, що були затримані 16 охоронців віце-президента, які, як стверджують, за його вказівками здійснювали теракти проти іракських діячів.

Тарек аль-Гашемі раніше визнав, що його охорона здійснювала напади на іракських діячів, але заперечує свою причетність до них і називає звинувачення політично мотивованими. Натомість він сам звинувачує прем’єр-міністра Нурі аль-Малікі, шиїта, в кампанії проти нього з метою узурпації влади його прибічниками.

Тарек аль-Гашемі, який нині перебуває в Стамбулі в Туреччині і, вочевидь, не з’явиться на суд, раніше тривалий час переховувався в курдському автономному регіоні на півночі Іраку, який має значну автономію від центральної влади. Він утік із Багдада ще в грудні, коли на нього видали ордер на арешт на підставі антитерористичного законодавства.
XS
SM
MD
LG