Доступність посилання

ТОП новини

Меркель сподівається на легку перемогу в Україні? (огляд преси)


Справа Юлії Тимошенко дає шанс канцлеру Німеччини знову опинитися на передовій у боротьбі за права людини, зауважує видання Spiegel. Німецькі оглядачі вважають, що тут Анґела Меркель сподівається на «легку політичну перемогу». На шпальтах європейської преси оглядачі також порівнюють можливий бойкот Євро-2012 в Україні з частковим політичним бойкотом Олімпіади в Китаї.

Британська газета Guardian називає відмову європейських політиків, включно з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу, їхати на чемпіонат в Україну «дипломатичною кризою» Євро-2012. Це також ганьба для УЄФА, вважає видання. Європейський футбольний орган сподівався, що турнір продемонструє прогрес України після розпаду комунізму. Замість цього тепер можливо, що Президент Віктор Янукович буде сам сидіти у VIP зоні, а європейські лідери його уникатимуть.

Оглядачі звертають увагу на позицію Міністерства закордонних справ України, яке напередодні порівняло можливий бойкот із часами «холодної війни». Guardian цитує політолога Ендрю Вілсона, який вважає, що в Україні погано розуміють, як працює західна преса і додає: «Ці хлопці з Донбасу мають політичну культуру як у Старому завіті – бити ворогів і показувати, хто в домі господар. Але якщо ви це робите в Києві, то будуть і закордонні наслідки такої політики».

Заклики бойкотувати Євро, якщо не зміниться ситуація з Тимошенко, очолили німецькі політики, а їхні мотиви аналізує німецька преса. Після років прагматичної закордонної політики канцлер Анґела Меркель «раптом» ставить права людини на центральне місце у відносинах із Україною, пише Spiegel. Автори статті припускають, що радники німецького лідера звернули увагу на дуже схвальні відгуки в німецькій пресі на те, що президент Йоахім Ґаук скасував зустріч із Президентом України, протестуючи проти ставлення до ув’язненого екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Канцлер рідко отримує такі позитивні коментарі, зауважують оглядачі, переважно їй дістається за конфлікти у коаліції і за підхід до врегулювання кризи з євро.

Критика порушень прав людини з боку Меркель тепер часто залежить від політичної та економічної ваги певної країни, пише Spiegel. Це зокрема, стосується відносин із Китаєм, Туркменистаном і Саудівською Аравією. Для Меркель ризики менші в Україні, адже німецький експорт в Україну складає менше ніж 10 відсотків експорту до Китаю, зауважує Spiegel.

Офіційний Берлін буде далі намагатися привезти Тимошенко на лікування до Німеччини, очікують спостерігачі. А «впертість» Президента Януковича, з яким здавалося, вже були домовилися місяць тому, пояснюють тим, що можливо він остерігається перемоги опозиції на виборах до Верховної Ради восени, адже перебування Тимошенко в берлінській клініці «Шаріте» дасть їй можливість відновити керівництво партією «Батьківщина».

Видання Euobserver зауважує, що Президент України вже витратив 9 мільярдів євро на розбудову нових стадіонів, аеропортів і швидкісних потягів, сподіваючись, що це буде позитивним чинником перед виборами. Брюссельський часопис цитує Маркіяна Лубківського, директора Євро-2012 в Україні, що якось назвав чемпіонат «дитиною» Віктора Януковича, адже Президент добре орієнтується навіть у деталях підготовки.

Спортивні бойкоти рідко мають місце у ЄС, зазначає EUobserver, повідомляючи про плани низки європейських політиків ігнорувати Євро-2012 в Україні. Європейські лідери наразі чітко так і не сказали, чи Білорусь зможе провести світовий хокейний чемпіонат, а Бахрейн – змагання «Формула-1». Водночас лише 9 лідерів європейських країн – із Франції, Словаччини, Латвії, Кіпру, Румунії, Болгарії, Нідерландів, Фінляндії і Люксембургу – поїхали на відкриття Олімпійських ігор до Пекіна 2008 року.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG