Доступність посилання

ТОП новини

Донька Тимошенко: бойкот Євро – «останнє попередження»


«Тільки особисті обмеження для людей, які спричинили репресії, можуть зупинити цей режим від скоєння більшої шкоди» – Євгенія Тимошенко
«Тільки особисті обмеження для людей, які спричинили репресії, можуть зупинити цей режим від скоєння більшої шкоди» – Євгенія Тимошенко
Прага – Лише санкції проти конкретних представників влади Президента Віктора Януковича можуть вплинути на їхнє ставлення до політичних в’язнів в Україні, чиє життя нині є в небезпеці. Про це на прес-конференції у Празі в понеділок заявила Євгенія Тимошенко, донька ув’язненого колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Бойкот, який нині планують організувати європейські лідери під час Чемпіонату Європи з футболу в Україні, є «останнім попередженням» українській владі, заявила на прес-конференції в «Домі Європи» у Празі Євгенія Тимошенко, донька ув’язненого прем’єра України.

«Щодо бойкоту, я думаю, що це останнє дипломатичне попередження режиму Януковича, щоб він припинив політичні репресії, щоб зупинив політичну кризу в Україні, звільнив політичних в’язнів, припинив їхні тортури у в’язниці і дозволив їм брати участь у парламентських виборах», – зазначила Євгенія Тимошенко, виступаючи перед численними представникам міжнародної преси.

За її словами, європейські лідери повинні скористатися нагодою європейського чемпіонату, щоб змусити українську владу дотримуватися міжнародних зобов’язань.

«Євро-2012 – це реальний шанс для Януковича і його уряду, щоб почати рухатися в напрямку виконання вимог Парламентської асамблеї Ради Європи, всього демократичного світу, щоб почати дотримуватися прав людини та європейських стандартів. Це – те, про що насправді йдеться в Угоді про асоціацію», – зауважила Євгенія Тимошенко.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи закликає вона сама бойкотувати Євро, Євгенія Тимошенко наголосила, що вона не закликає і не закликала до бойкоту чемпіонату, але усвідомлює, що він може стати наслідком дій уряду Януковича. За її словами, їй, як українці, дуже прикро, що до цього може дійти, бо європейські лідери можуть не схотіти стояти поруч із «людиною, яка не поважає права людини», що це могло би бути поганим меседжем для українців та для європейців загалом.
Євгенія Тимошенко на прес-конференції у Празі, 30 квітня 2012 року
Євгенія Тимошенко на прес-конференції у Празі, 30 квітня 2012 року

Час «заяв і попереджень минув»

Євгенія Тимошенко висловила сподівання, що українська влада може звільнити політичних в’язнів ще до початку Євро-2012, і до бойкоту в цьому випадку може і не дійти.

З іншого боку, зауважила вона, час «заяв і попереджень минув» і надійшов час санкцій для «представників режиму», бо йдеться про життя політичних в’язнів.
Тільки особисті обмеження для людей, які спричинили репресії, можуть зупинити цей режим від скоєння більшої шкоди
Євгенія Тимошенко

«Після цього останнього інциденту з нападом на маму, з її лікуванням, з інфікуванням Луценка гепатитом С, з усіма цими фактами жорстокості і тортур, ми впевнені, що заяви і попередження не працюють. Ми впевнені, що тільки деякі особисті обмеження для людей, які спричинили ці репресії, і ми знаємо їх, і світ їх знає, можуть зупинити цей режим від скоєння більшої шкоди, і створення небезпеки для життя політичних в’язнів, бо тепер їхнє життя є в небезпеці», – сказала Євгенія Тимошенко.

Напередодні міністр охорони довкілля Німеччини Норберт Реттґен закликав урядовців Євросоюзу бойкотувати Євро-2012 в Україні на знак протесту проти ув’язнення колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Ще раніше стало відомо, що канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка також стурбована питанням лікування Тимошенко, може попросити міністрів свого уряду утриматися у червні від приїзду до України на матчі Євро-2012.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG